Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επαναπροσεγγίσουν η μία την άλλη και να συνεργαστούν, ως ισότιμοι εταίροι, για να ενδυναμώσουν τη διεθνή τάξη που θα βασίζεται σε κανόνες, σημειώνει το ψήφισμα της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Η συνεδρίαση της επιτροπής εξελίχτηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση ουσιαστικά αφού οι ευρωβουλευτές καταπιάστηκαν με κάποια από τα πιο σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό επιβεβαιώνει και το ψήφισμα που υιοθέτησε η επιτροπή για τη Ρωσία. Στον αντίποδα αυτού του ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές κατέληξαν και σε συμφωνία σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ για τις οποίες εκφράζεται οι αισιοδοξία για αναβάθμισή τους μπροστά στις ευκαιρίες αλλά και τις απαιτήσεις της «περιόδου Μπάιντεν».
Για πάνω από 70 χρόνια η ισχυρή ευρωατλαντική συνεργασία, όπως είθισται να ονομάζεται η συνεργασία ΕΕ και ΗΠΑ, έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ευρώπης την ευημερία και την επιτυχή ολοκλήρωση, αναφέρουν. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή συνεργασία είναι η βάση για την μεταπολεμική σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Χαιρετίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ για πολύπλευρη προσέγγιση, βάσει κανόνων, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι αυτή η δέσμευση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να ξανασυνδεθεί η ΕΕ με τις ΗΠΑ, ισότιμα, σε μια παγκόσμια τάξη που θα στηρίζεται σε κανόνες, στο πλαίσιο των κοινών φιλελεύθερων και δημοκρατικών αξιών.
Χαιρετίζουν, παράλληλα, την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επανενταχθούν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και την απόφαση για άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε ανώτερους αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Καλούν επίσης τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην UNESCO.
Τα Ηνωμένα έθνη στο επίκεντρο της διεθνούς τάξης που θα στηρίζεται σε κανόνες
Οι ευρωβουλευτές ζητούν μια συντονισμένη προσέγγιση με τις ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και τονίζουν, εν προκειμένω, τη συνεργασία στον τομέα της καθαρής ενέργειας και έρευνας, της ανάπτυξης της καινοτομίας, καθώς και τη συνεργασία σε άλλα πιεστικά ζητήματα όπως η επίλυση συγκρούσεων,η καταπολέμηση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.
Υπογραμμίζουν μάλιστα τη συνάφεια της διατλαντικής συνεργασίας στην αντιμετώπιση των κακόβουλων επιρροών και εκστρατειών παραπληροφόρησης των αυταρχικών καθεστώτων, καθώς και τη σημασία συντονισμένης στάσης απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. Προκειμένου να επιδιώξουν κοινούς στόχους στην εξωτερική πολιτική και ασφάλεια και ειδικά σε σχέση με τη διατλαντική δέσμευση να στηριχτεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη στήριξή τους στη συνεργασία για χρήση κυρώσεων από κοινού.
Θέματα άμυνας και φορολογίας
Σε θέματα άμυνας, η έκθεση υποστηρίζει την εξισορρόπηση των ευθυνών στην ασφάλεια, προωθώντας μεγαλύτερη αυτονομία για τα κράτη-μέλη επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο αποφόρτιση των στρατιωτικών αρμοδιοτήτων των ΗΠΑ. Σημειώνουν την ανάγκη αυτό να γίνει με τρόπο που να δημιουργεί συνέργειες μεταξύ της ενταξιακής διαδικασίας στο ΝΑΤΟ και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.
Η έκθεση καλεί την ΕΕ και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν μπροστά στις παγκόσμιες φορολογικές προκλήσεις, στηριζόμενες στο έργο του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης και μιας μεταρρύθμισης του διεθνούς εταιρικού φορολογικού συστήματος, στα πλαίσια της προσπάθειας εξάλειψης των φορολογικών παραδείσων.
Το κείμενο εγκρίθηκε με 58 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 3 αποχές και αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύντομα.