Η Γη θα έχει και ένα δεύτερο φεγγάρι να περιφέρεται γύρω της αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, καθώς ο πλανήτης μας θα πιάσει στη βαρυτική του έλξη έναν μικρό αστεροειδή.
Το «μίνι φεγγάρι» θα βρεθεί σε τροχιά κοντά στη Γη από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου, ακολουθώντας μια πεταλοειδή πορεία προτού επιστρέψει σε μια ζώνη αστεροειδών, που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Research Notes της επιθεώρησης AAS.
Ο αστεροειδής αυτός θα είναι «πολύ μικρός και αμυδρός» για να είναι ορατός από τη Γη με τα συνήθη «ερασιτεχνικά τηλεσκόπια και κιάλια», είπε στο Space.com ο Κάρλος ντε λα Φουέντε Μάρκος, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. «Ωστόσο, το αντικείμενο βρίσκεται εντός του εύρους φωτεινότητας των τυπικών τηλεσκοπίων, που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες αστρονόμους», δήλωσε ο καθηγητής φυσικής και αστροφυσικής του Universidad Complutense de Madrid Earth.
Το «μίνι-φεγγάρι» δεν αναμένεται να ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη.
Πώς εντοπίστηκε το «δεύτερο φεγγάρι» της Γης
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον αστεροειδή χρησιμοποιώντας το Σύστημα Τελευταίας Προειδοποίησης για Επίγεια Πρόσκρουση Αστεροειδών (ATLAS), που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και χρηματοδοτείται από τη NASA.
«Το αντικείμενο που πρόκειται να μας επισκεφθεί ανήκει στη ζώνη αστεροειδών Arjuna, μια δευτερεύουσα ζώνη αστεροειδών, που αποτελείται από διαστημικούς βράχους οι οποίοι ακολουθούν τροχιές πολύ παρόμοιες με αυτή της Γης», είπε ο Μάρκος.
Τέτοια αντικείμενα μπορούν να πλησιάσουν τη Γη σε κοντινή απόσταση περίπου 2,8 εκατομμυρίων μιλίων και με χαμηλές ταχύτητες περίπου 2.200 μιλίων την ώρα, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τη μελέτη παρόμοιες προσωρινές εμφανίσεις ενός «μίνι-φεγγαριού» έχουν καταγραφεί το 1981 και προ διετίας.