Βουλγαρία: Στο φως αρχαίο μαντείο Διονύσου -Εκεί, υποτίθεται, έμαθε ο Μ. Αλέξανδρος πως θα κατακτήσει τον κόσμο - iefimerida.gr

Βουλγαρία: Στο φως αρχαίο μαντείο Διονύσου -Εκεί, υποτίθεται, έμαθε ο Μ. Αλέξανδρος πως θα κατακτήσει τον κόσμο

Μέγας Αλέξανδρος
Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αρχαιολόγοι της Βουλγαρίας ξεκίνησαν ανασκαφές στην τοποθεσία της αρχαίας λίθινης πόλης Περπερικόν, δήλωσε ο καθηγητής Νικολάι Οφτσάροφ.

Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, οι αρχαιολόγοι θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν το καθήκον τους που δεν είναι άλλο από το να αποκαλύψουν τα μυστικά του ναού του Διονύσου, πρόσθεσε ο Οφτσάροφ, που ηγείται της εξερεύνησης του συμπλέγματος του Περπερικόν στην οροσειρά της Ροδόπης, στη νότια Βουλγαρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος το καλοκαίρι μόλις 19 «βετεράνοι» εργάτες θα απασχοληθούν στις ανασκαφές για να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους να βρουν αυτό που ο καθηγητής Οφτσάροφ λέει ότι είναι οι μυστικοί χώροι του ναού, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου μαντείου, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος υποτίθεται ότι έμαθε ότι θα κατακτούσε τον κόσμο.

Η επίμαχη τοποθεσία είναι ένα μεγάλο κτίριο με πελώριους λίθινους τοίχους, πολύ κοντά στον κύριο βωμό του Διονύσου. Το κτίριο εντοπίστηκε το 2005, αλλά πρόκειται να αποκαλυφθεί φέτος, εξήγησε ο καθηγητής Οφτσάροφ.

Η αλλαγή του σχεδίου ήταν απαραίτητη λόγω της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, δήλωσε ο καθηγητής.

Στα τέλη Ιουνίου, ο καθηγητής Οφτσάροφ είχε υπενθυμίσει ότι οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο Περπερικόν τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκε περισσότερο από το 80% του χώρου αυτού. Από το 2001, οι εργασίες χρηματοδοτούνται από περισσότερες από 10 διαδοχικές κυβερνήσεις, που αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα του τόπου ως αρχαιολογικού μνημείου και τον ρόλο του στην ανάπτυξη της οικονομίας στο ανατολικό τμήμα της Ροδόπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρυσι, σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες ταξίδεψαν στη διαδρομή που συνδέει τις τοποθεσίες Τατούλ, Περπερικόν, Σπηλιά Μητρών και την πόλη Ζλάτογκραντ. Το Περπερικόν προσφέρει θέσεις εργασίας στους κατοίκους των κοντινών του χωριών.

«Χωρίς χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση, η ομάδα μου μπορεί να βασιστεί μόνο στην υποστήριξη του δήμου, η οποία είναι 50.000 λέβα ετησίως. Το ποσό αυτό αρκεί για την πρόσληψη 15 εργατών, αντί 60, και για να εργαστούν δύο μήνες τον χρόνο, αντί για τρεις. Φέτος, το αρχικό σχέδιο ήταν να δουλέψουμε σε ένα τμήμα του αρχαιολογικού χώρου όπου ανακαλύφθηκαν ροτόντες το περασμένο καλοκαίρι», υποστήριξε ο Οφτσάροφ στα τέλη Ιουνίου.

Ο δήμαρχος του Κάρτζαλι, Χασάν Αζίς, δήλωσε ότι το Περπερικόν είναι το επίκεντρο της τουριστικής βιομηχανίας στην οροσειρά της Ροδόπης και θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για ένα πλήρες τουριστικό αξιοθέατο που αναπτύχθηκε μέσω τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών προσπαθειών.

«Το Περπερικόν δεν ανήκει μόνο στο Κάρτζαλι ή στη Βουλγαρία, ανήκει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή του», δήλωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής Οφτσάροφ δηλώνει ότι το θρακικό βασιλικό ανάκτορο και ιερό του Περπερικόν είναι μοναδικό. Διαθέτει αίθουσα θρόνου μήκους σχεδόν 30 μέτρων, ναό αφιερωμένο πιθανότατα στην ανατολική θεότητα Μίθρας και ναό αφιερωμένο τους νεκρούς, με παρακείμενους 12 τάφους με κρύπτη, που έχουν συληθεί και υπάρχουν μόνον ως αρχιτεκτονική.

Το Περπερικόν ιδρύθηκε μεταξύ του τέλους του δεύτερου και των αρχών του πρώτου αιώνα π.Χ. 'Eως το 2000 η αρχαία πόλη ήταν βυθισμένη σε ένα μυστικιστικό σκοτάδι, αλλά οι ανασκαφές που ακολούθησαν κατάφεραν να αποκαλύψουν ολόκληρη την ιστορία του. Είναι ήδη γνωστό ότι τα πρώτα ιερά του Περπερικόν χρονολογούνται στην Προϊστορική Εποχή, σύμφωνα με τον Οφτσάροφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ