Το ενδεχόμενο να μην επιτρέψει η ΕΕ την είσοδο σε τουρίστες από ΗΠΑ, Ρωσία και Βραζιλία, μεταξύ άλλων κρατών, όταν ξανανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης εξετάζουν στις Βρυξέλλες.
Καθώς η Ένωση ετοιμάζεται να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορά της από την 1η Ιουλίου, Ευρωπαίοι διπλωμάτες συζήτησαν χθες κεκλεισμένων των θυρών σχέδια, βάσει των οποίων μόνον ένας μικρός αριθμός χωρών θα περιληφθεί στον κατάλογο εκείνων που θεωρούνται ασφαλείς ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι πτήσεις με την ΕΕ, απειλώντας, όπως αναφέρει το Politico, την πρόκληση εντάσεων με ορισμένους από τους μεγαλύτερους εταίρους της Ένωσης παγκοσμίως.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή, περιλαμβάνοντας υπ’ όψιν ως ένα από τα κριτήρια τη λεγόμενη «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή τα μέτρα που έλαβαν αντιστοίχως άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ με την Ευρώπη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπλόκο στα ταξίδια Αμερικανών στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον. Ενώ άλλα κριτήρια αναφορικά με το σε ποιους θα επιτραπούν τα ταξίδια στην ΕΕ είναι η επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες προέλευσης και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού (με πιθανό όριο τα 16 ανά 100.000 άτομα).
Εκτός προκαταρκτικής λίστας ΗΠΑ, Βραζιλία
Δύο προκαταρκτικές λίστες περιελάμβαναν περίπου 50 χώρες από τις οποίες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν τουρίστες στην Ευρώπη, αλλά ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να μειώσουν τον αριθμό αυτό σε 10 με 15 και οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται σε καμία από τις λίστες αυτές, καθώς τα κρούσματα εκεί άγγιξαν ξανά επίπεδα ρεκόρ.
Από τις προτεινόμενες λίστες εξαιρούνται, σύμφωνα με το Politico, χώρες όπως η Βραζιλία και η Βόρεια Μακεδονία, ενώ περιλαμβάνονται η Κίνα, η Αυστραλία και το Μαρόκο. Υπό εξέταση -μολονότι έχουν υψηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων σε σχέση με την ΕΕ -είναι ο Καναδάς, η Τουρκία και η Αίγυπτος, λόγω των οικονομικών και πολιτικών δεσμών τους με την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν και για τη γνησιότητα των στατιστικών που δημοσιεύουν οι διάφορες χώρες και κατά πόσον οι κυβερνήσεις τους θα ήταν πρόθυμες να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς τους Ευρωπαίους, με τα πράγματα να περιπλέκονται π.χ. στην περίπτωση της Κίνας που κρατά κλειστά τα σύνορά τους για Γάλλους και Γερμανούς, αλλά όχι άλλους ταξιδιώτες από τη Γηραιά Ήπειρο.
Οι ΗΠΑ παζαρεύουν με την Ευρώπη
Μπροστά στο ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι Αμερικανοί λόγω των υψηλού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα τους η Ουάσιγκτον παζαρεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και άλλες χώρες του πλανήτη για την ασφαλή επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν τα ταξίδια μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ», είπε χθες ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Εργαζόμαστε για να βρούμε το σωστό τρόπο για να γίνει αυτό, την κατάλληλη συγκυρία, τις σωστές τακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε», είπε ο Μάικ Πομπέο. Και πρόσθεσε: «Σίγουρα δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Είμαι πολύ σίγουρος πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα το βρούμε, όχι μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων περιοχών του κόσμου».