Από όλα είχε η παρέλαση του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα για την «Ημέρα της Νίκης», δηλαδή τη νίκη επί των ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μπορεί τα βλέμματα όλων να ήταν στραμμένα στον Ρώσο πρόεδρο, ωστόσο υπήρξαν και άλλα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν. Στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» υπήρχαν αναφορές στην ΕΣΣΔ, επίδειξη δύναμης με σύγχρονο οπλισμό, ακόμα και κάμπριο αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Τμήματα του ρωσικού στρατού παρέλασαν σε παράταξη και με απόλυτη πειθαρχία μπροστά στον Ρώσο πρόεδρο και δίπλα από την προτομή του Βλαντίμιρ Λένιν.
Στη συνέχεια ακολούθησαν τα μηχανοκίνητα τμήματα, καθώς και μονάδες με ισχυρά πυραυλικά συστήματα. Παντού, σε περίοπτη θέση, βρισκόταν το σφυροδρέπανο, σύμβολο της πρώην κομμουνιστικής ΕΣΣΔ.
Τα οπλικά συστήματα που βγήκαν στους δρόμους της Μόσχας αλλά και το πλήθος των στρατιωτών που παρέλασαν ήταν μέρος του μηνύματος επίδειξης ισχύος που ήθελε να στείλει ο Πούτιν στη Δύση.
Με κάμπριο αυτοκίνητο παρέλασε ο Σοϊγκού
Στην παρέλαση συμμετείχε και ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος όμως δεν ήταν σε κάποιο ανοιχτού τύπου στρατιωτικό όχημα, αλλά σε πολυτελές κάμπριο αυτοκίνητο, με το οποίο διέσχισε την Κόκκινη Πλατεία.
Εικόνες από τον ρωσικό στρατό στην παρέλαση στη Μόσχα
Στην ομιλία του ο Πούτιν επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισε το κόστος σε ζωές Ρώσων και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις οικογένειες των στρατιωτών που χάθηκαν.
Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πούτιν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας» και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή του -ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.
«Δημιουργούνταν μια απειλή απολύτως απαράδεκτη, απευθείας στα σύνορά μας», δήλωσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική εισβολή «μοναδική σωστή απόφαση».
Ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας είναι να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό στο οποίο πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία. «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό… και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκοσμίου πολέμου».
Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο.
«Η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», είπε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».
«Πολεμάτε για την πατρίδα, το μέλλον της, ούτως ώστε κανείς να μην ξεχνά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και ναζιστές», δήλωσε.
Στην ομιλία του περιλαμβανόταν ενός λεπτού σιγή. «Ο θάνατος του καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας είναι κοινός μας πόνος και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους φίλους και τους συγγενείς τους», είπε ο Πούτιν, δεσμευόμενος ότι το κράτος θα φροντίσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Ωστόσο, η 11λεπτη ομιλία του Πούτιν κατά την 75η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν αξιοσημείωτη κυρίως για τα όσα δεν είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία, δεν έδωσε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου, ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί υπερασπιστές που έχουν οχυρωθεί στα ερείπια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ συνεχίζουν να αψηφούν την επίθεση της Ρωσίας.