Μεγάλη συμμετοχή υπήρξε στις δεκάδες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Βρετανία προκειμένου να καταγγείλουν το «πραξικόπημα» του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μετά την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής για έναν βήμα πριν από το Brexit της 31ης Οκτωβρίου.
Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στο Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, το Μπέλφαστ και σε άλλες πόλεις, κατόπιν πρωτοβουλίας μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Εξαλλο το πλήθος με τον Μπόρις Τζόνσον -«Ντροπή σου»
Η μεγαλύτερη διαδήλωση ξεκίνησε το μεσημέρι στο Λονδίνο, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου το πλήθος, κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες, φώναζε ρυθμικά «Μπόρις Τζόνσον, ντροπή σου». Στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι είχαν γράψει συνθήματα όπως «Ξύπνα, Βρετανία! Διαφορετικά θα βρεθείς στη Γερμανία του 1933» και «Οι δημοκράτες δεν φιμώνουν τη δημοκρατία».
«Το τι θα συμβεί με το Brexit δεν μπορεί να εξαρτάται από μια απόφαση του Μπόρις Τζόνσον. Στέρησε από το κοινοβούλιο την εξουσία να αποφασίσει, αυτό δεν είναι δημοκρατικό», σχολίασε ο Μπέρναρντ Χάρλεϊ, 71 ετών, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μικρή ένταση με υποστηρικτές του Brexit
Μια μικρή αναταραχή σημειώθηκε όταν περίπου δέκα άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια, τυλιγμένοι με βρετανικές σημαίες, εισχώρησαν στο πλήθος, υπό αστυνομική συνοδεία, φωνάζοντας χαρακτηριστικά: «Τι θέλουμε; Το Brexit. Πότε το θέλουμε; Τώρα».
Το κίνημα Momentum, η αριστερή πτέρυγα των Εργατικών, κάλεσε τους Βρετανούς «να καταλάβουν γέφυρες και να αποκλείσουν τους δρόμους». Οι οργανωτές εκτιμούν ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι θα κινητοποιηθούν σήμερα. Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει κάποιον αριθμό συμμετεχόντων.
Βαριές οι συνέπειες στην βρετανική οικονομία
Την ίδια ώρα που οι Βρετανοί βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις τακτικές που ακολουθεί ο Τζόνσον, οι ειδικοί προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η οικονομία της χώρας εάν ένα άτακτο Brexit λάβει σάρκα και οστά.
Μεταξύ άλλων προβλέπουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, «μπλακ άουτ» στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, πλήγματα στις εξαγωγές και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, στην τουριστική της βιομηχανία κ.λπ.