Αντιδράσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκαλεί απόφαση δικαστηρίου στο Μαρόκο, που στέλνει στη φυλακή δημοσιογράφο καταδικάζοντάς την για σεξ εκτός γάμου και άμβλωση, σε μια υπόθεση που έχει οσμή πολιτικής δίωξης.
Η Χαγιάρ Ραϊσουνί καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλακή σε μια υπόθεση που για πολλούς στο Μαρόκο αποτελεί πολιτική δίωξη εναντίον δημοσιογράφων. Η Ραϊσουνί συνελήφθη με τον αρραβωνιαστικό της καθώς έφευγε από την κλινική του γυναικολόγου της τον περασμένο Αύγουστο στην πρωτεύουσα Ραμπάτ. Η 28χρονη γυναίκα αρνήθηκε τις κατηγορίες από την πρώτη στιγμή και ισχυρίστηκε πως η επίσκεψη στον γιατρό αφορούσε σε θεραπεία για εσωτερική αιμορραγία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, η Ραϊσουνί εργάζεται για ανεξάρτητη εφημερίδα η οποία ασκεί κριτική στις αρχές. Η δημοσιογράφος από το Μαρόκο κατήγγειλε την υπόθεση ως «πολιτική δίωξη» εις βάρος της, λέγοντας επίσης πως αστυνομικοί της έκαναν ερωτήσεις για την οικογένειά της, αλλά και για όσα έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει.
Το δικαστήριο του Μαρόκο καταδίκασε την δημοσιογράφο
«Είμαστε σοκαρισμένοι με την δικαστική απόφαση» δήλωσε ο δικηγόρος της Ραϊσουνί, Αμπντεμουλά Ελ Μαρουρί, λέγοντας πως όλα τα ιατρικά και νομικά στοιχεία που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης στο Μαρόκο θα έπρεπε να οδηγήσουν στην αθώωσή της.
Ο εισαγγελέας της πρωτεύουσας του Μαρόκο που εξέτασε την υπόθεση δήλωσε από την πλευρά του πως η καταδίκη της δημοσιογράφου δεν έχει καμία σχέση με την δουλειά της και σημείωσε πως η κλινική την οποία επισκέφτηκε η Ραϊσουνί παρακολουθείτο από τις αρχές καθώς υπήρχαν πληροφορίες πως εκεί διεξάγονταν παράνομες αμβλώσεις.
«Μαύρη ημέρα για την ελευθερία στο Μαρόκο»
Ο Αχμέτ Μεντσέμσι, διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μαρόκο χαρακτήρισε την απόφαση μια «μαύρη μέρα για την ελευθερία στο Μαρόκο» και έκανε λόγο για «αδικία και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ολομέτωπη επίθεση στις ατομικές ελευθερίες».
Εκτός από την δημοσιογράφο, το δικαστήριο του Μαρόκο επέβαλε έναν χρόνο φυλάκιση στον αρραβωνιαστικό της – σουδανικής υπηκοότητας – καθώς και δύο χρόνια στον γιατρό που ενεπλάκη στην υπόθεση. Μικρότερες ποινές με αναστολή, επέβαλε το δικαστήριο στη νοσοκόμα και τον βοηθό του γιατρού.