Το Μαρόκο και το Ισραήλ φιλοδοξούν να τετραπλασιάσουν τον όγκο των εμπορικών τους ανταλλαγών.
Στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. δολάρια ετησίως, όπως δήλωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Οικονομίας στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο βασίλειο με σκοπό την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
«Το επίπεδο των οικονομικών και εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες, που ανέρχεται σήμερα στα 130 εκατ. δολάρια ετησίως δεν είναι ικανοποιητικό, πρέπει πολύ γρήγορα να φθάσουμε τα 500 εκατ. τον χρόνο, και ακόμη να πάμε και πιο πέρα», δήλωσε η Ισραηλινή υπουργός Όρνα Μπαρμπιβάι στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με τον Μαροκινό υπουργό Βιομηχανίας Ριάντ Μεζούρ.
Η συμφωνία προβλέπει κυρίως συνομιλίες για τη δημιουργία ειδικών βιομηχανικών ζωνών στο Μαρόκο, τη συνεργασία ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα των δύο χωρών και την ανταλλαγή εμπειρογνωσίας στον τομέα της καινοτομίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Μεζούρ.
Έκανε επίσης λόγο για τομείς «με υψηλό δυναμικό επενδύσεων» μεταξύ των οποίων ο ψηφιακός, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, ο τομέας των αυτοκινήτων, της αεροναυτικής, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της φαρμακοβιομηχανίας.
Τετραήμερη επίσκεψη στο Μαρόκο
Η τετραήμερη επίσκεψη της Μπαρμπιβάι, που έφθασε χθες, Κυριακή, στη Ραμπάτ, αποτελεί ένα νέο στάδιο στην προσέγγιση ανάμεσα στο Μαρόκο και στο Ισραήλ που ξεκίνησε μετά την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων τον Δεκέμβριο του 2020 υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον.
Ακολουθεί την πρώτη επίσκεψη, στα τέλη Νοεμβρίου 2021, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ, η οποία κατέληξε σε μια σημαντική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σε ένα υπόβαθρο ζωηρών εντάσεων με τη γειτονική Αλγερία.
Στη διάρκεια του πρωινού, η Μπαρμπιβάι και η Μαροκινή ομόλογός της Νάντια Φετάχ εξέτασαν τις «υπό διαπραγμάτευση» συμφωνίες για τη φορολογική και τελωνειακή συνεργασία, διευκρινίζεται σε μια ανακοίνωση του μαροκινού υπουργείου Οικονομίας.
Η υπουργός θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Καζαμπλάνκα και στο Μαρακές, οικονομική και τουριστική πρωτεύουσα του βασιλείου του Μαρόκου αντίστοιχα, προκειμένου να επισκεφθεί ισραηλινές κλωστοϋφαντουργικές και αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί στο Μαρόκο.