Ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ΄ του Μαρόκου εξέφρασε χθες Σάββατο την επιθυμία του να αποκατασταθούν οι σχέσεις της χώρας του με τη γειτονική Αλγερία και να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτόνων, σε διάγγελμά του με αφορμή τη συμπλήρωση 24 ετών από την ανάρρησή του στον θρόνο.
«Προσευχόμαστε στον Ύψιστο να επιστρέψει η κανονικότητα και να ξανανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των γειτονικών χωρών και των αδελφών λαών μας», είπε ο 60χρονος μονάρχης στο διάγγελμα που μεταδόθηκε από τη μαροκινή ραδιοτηλεόραση.
Τα σύνορα παραμένουν κλειστά από το 1994, ενώ τον Αύγουστο του 2021 η Αλγερία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο, κατηγορώντας το Ραμπάτ για «εχθρικές ενέργειες». Μια απόφαση «εντελώς αδικαιολόγητη», σύμφωνα με την μαροκινή πλευρά.
Η ένταση στις σχέσεις των δύο γειτόνων τροφοδοτείται από τη διαμάχη γύρω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας. Εδώ και 50 χρόνια το αυτονομιστικό κίνημα Μέτωπο Πολισάριο αγωνίζεται για την αυτοδιάθεση της πρώην ισπανικής αποικίας. Το Μαρόκο υποστηρίζει ένα σχέδιο αυτονομίας, αλλά χωρίς αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας του. Στον αντίποδα, το Πολισάριο – που υποστηρίζεται από την Αλγερία – αξιώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ να «αναγνωρίσει την εθνική κυριαρχία του Μαρόκου» στη Δυτική Σαχάρα επιδείνωσε την ένταση στις σχέσεις του Ραμπάτ με το Αλγέρι, το οποίο καταδίκασε τους «ξένους ελιγμούς».
«Διαβεβαιώνουμε τους αδελφούς μας στην Αλγερία – την ηγεσία και τον λαό της – ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να φοβηθούν για κακόβουλες ενέργειες από το Μαρόκο», είπε ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ΄.
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Ο άθλος του Κατάρ και η υποψηφιότητα για το 2030
Εν μέσω φημολογίας για την κατάσταση της υγείας, ο 60χρονος μονάρχης του Μαρόκου εξύμνησε τη «σοβαρότητα της μαροκινής νεολαίας» και χαιρέτισε τον «άθλο» της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ του Κατάρ, όπου για πρώτη φορά αφρικανική και αραβική ομάδα έφθασε σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Δεν έκρυψε επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση να διεκδικήσει το Μαρόκο τη συνδιοργάνωση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 με την Ισπανία και την Πορτογαλία.