Μαριούπολη: Οι Ρώσοι ξήλωσαν μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του μεγάλου λιμού το 1932 - iefimerida.gr

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι ξήλωσαν μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του μεγάλου λιμού το 1932

Μνημείο στη Μαριούπολη
Μαριούπολη: Το μνημείο για τα θύματα του μεγάλου λιμού το 1932 / Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ρωσική κατοχική διοίκηση της Μαριούπολης ξήλωσε μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του μεγάλου λιμού της Ουκρανίας, της δεκαετίας του 1930.

Ο μεγάλος λιμός, ή «Γκολoντομόρ» στα ουκρανικά, αναφέρεται «στην εξόντωση μέσω λιμοκτονίας» αγροτών το 1932 και το 1933 από το σοβιετικό καθεστώς, με συνέπεια να υπάρξουν πολλά εκατομμύρια θάνατοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ιστορικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την Ουκρανία, αυτή η λέξη είναι συνώνυμη με ενορχηστρωμένη γενοκτονία από τους Σοβιετικούς για να συντριβεί η επιθυμία της για ανεξαρτησία. Ωστόσο, Ρώσοι και άλλοι ιστορικοί τοποθετούν αυτά τα γεγονότα ανάμεσα σε λιμούς που συνέβησαν επίσης στην κεντρική Ασία και στη Ρωσία.

Στο Telegram, οι αυτονομιστικές αρχές της περιοχής του Ντονέτσκ ανέφεραν ότι αυτό το μνημείο, που είναι φτιαγμένο από γρανίτη και τα αποκαλυπτήριά του είχαν γίνει το 2004 στο κέντρο της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, απομακρύνθηκε.

«Ο γρανίτης θα ανακυκλωθεί σε οικοδομικά υλικά», ανέφεραν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουκρανία: Η ιστορική αξία του μνημείου

Το μνημείο ήταν κατασκευασμένο από δύο ογκόλιθους γρανίτη με ένα γλυπτό που αναπαριστά στάχυα σιταριού. Το μνημείο ήταν αφιερωμένο επίσης στα θύματα «πολιτικής καταστολής»: τις μαζικές εκτελέσεις και απελάσεις που οργάνωσε το σοβιετικό κράτος, τις οποίες σήμερα το Κρεμλίνο επιδιώκει να υποβαθμίσει.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει το μνημείο να ξηλώνεται από γερανό στη Μαριούπολη.

«Δεν αφαιρούμε ένα μνημείο, αλλά ένα σύμβολο πολιτικής παραπληροφόρησης για τον πληθυσμό» δήλωσε η Εβγκενία Κροτόβα, εκπρόσωπος μιας τοπικής οργάνωσης νεολαίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ria Novosti.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια καθηγήτρια τοπικού πανεπιστημίου, η Όλγα Τσαμτσχόβα, τόνισε ότι είναι καλύτερο να μη «θυμόμαστε τα χειρότερα ξανά και ξανά».

«Είναι καλύτερα να κάνουμε την πατρίδα μας πιο όμορφη και πιο καθαρή, αλλά να αφήσουμε στις ψυχές μας τις αναμνήσεις προβλημάτων», είπε στο Ria Novosti.

Το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης κατακτήθηκε τον Μάιο από τον ρωσικό στρατό, έπειτα από μια πολιορκία αρκετών εβδομάδων και μαζικούς βομβαρδισμούς, που στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ