Η 56χρονη Καρολίν Παρμαντιέ, πρώην αρχισυντάκτρια της ακροδεξιάς εφημερίδας «Présent», μητέρα τριών παιδιών, είναι μια από τις ισχυρές γυναίκες στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν που συνέβαλαν στo να πάρει υψηλά ποσοστά η υποψήφια πρόεδρος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, κάνοντας λίφτινγκ στο προφίλ της.
Η Καρολίν Παρμαντιέ ανέλαβε υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ακροδεξιού κόμματος πριν από δύο χρόνια και κατόρθωσε να απαλύνει τις σχέσεις της εκρηκτικής υποψήφιας με τον Τύπο. Όχι εντελώς, φυσικά, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι μεταξύ των δύο γύρων της προεδρικής εκλογής του 2022 η Μαρίν Λεπέν επιτέθηκε σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι εκείνη επιλέγει ποιον θα αποκλείσει από τις συνεντεύξεις της, προκαλώντας πονοκέφαλο στο επιτελείο της και νέες αναταράξεις στις σχέσεις της με τα μίντια.
Στα δύο χρόνια που βρίσκεται στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν, η Καρολίν Παρμαντιέ δεν την άφησε λεπτό. Όταν η Λεπέν φωνάζει «Καρό!», η Μαρί-Καρολίν, η μεγαλύτερη αδελφή της, που εργάζεται ως μισθωτή στο γραφείο της, και η Καρολίν Παρμαντιέ απαντούν μαζί. Η ακροδεξιά ηγέτις τις αποκαλεί «οι Καρό», προσφέροντας έτσι στη σύμβουλό της μια θέση σχεδόν ισάξια με της αδελφής της.
«Οι Καρό μετά τη συγκέντρωση στην πόλη Περπινιάν», γράφει η Παρμαντιέ στο Twitter -αριστερά η ίδια, δεξιά η μεγάλη αδελφή της Λεπέν.
Η Παρμαντιέ περηφανεύεται ότι έκανε «πιο θηλυκιά» την υποψήφια απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν και ότι εκείνη της πρότεινε το ξανθό καρέ μαλλί, «το πιο διάσημο καρέ της Γαλλίας», όπως λέει.
«Είναι γυναίκα, είναι όμορφη, γιατί να μην το δείχνει», δηλώνει η Παρμαντιέ και απαιτεί από τους φωτογράφους να κάνουν λήψεις από καλές γωνίες και να χρησιμοποιούν ωραίες φωτογραφίες στα άρθρα τους.
«Η εικόνα είναι τρομερά σημαντική. Πριν, οι δημοσιογράφοι επέτρεπαν στον εαυτό τους να κάνουν ό,τι να 'ναι. Όλοι έβλεπαν φωτό της Μαρίν και έλεγαν ''πω πω, προκαλεί φόβο''. Σιγά σιγά, έβγαλαν από τα άρθρα αυτές τις φρικτές εικόνες», δηλώνει η Παρμαντιέ στη «Le Monde».
Επίσης, ώθησε την υποψήφια πρόεδρο να κάνει συνέντευξη με την ινφλουένσερ Magali Berdah, ώστε να φανεί «πιο ανθρώπινη», καθώς και μια συνέντευξη με την Καρίν Λε Μαρσάν, που την έδειχνε να μιλάει γλυκά στο σαλόνι της, να κάνει κηπουρική ή να μαγειρεύει στην κουζίνα της.
Aπό το 2020, η Παρμαντιέ είχε διοργανώσει πάνω από είκοσι δείπνα με διευθυντές εφημερίδων και σάιτ για να προετοιμάσει το έδαφος για την υποψήφια. Άποψή της είναι ότι ο Τύπος «μπορεί να πληγώσει τόσο σοβαρά όσο και μια σφαίρα», οπότε οι κινήσεις επανόρθωσης ήταν απαραίτητες.
Ορισμένες συναντήσεις, ωστόσο, παρ' ολίγον να καταλήξουν σε μάχες, λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα της Λεπέν. Στη συνάντηση που έγινε με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υποψήφια κατέφθασε έξαλλη και φωνάζοντας, κρατώντας πολλά δημοσιεύματα εναντίον της σε έναν φάκελο. Επίσης, απείλησε να μποϊκοτάρει το κανάλι BFM-TV εξαιτίας των άρθρων που αναρτούσε στην ιστοσελίδα του, εναντίον της, και δήλωσε ότι θα προτιμούσε το κανάλι Cnews, καταστρέφοντας έτσι τη σχέση της με τα διευθυντικά στελέχη. Άλλους δημοσιογράφους, η ακροδεξιά υποψήφια τους κατηγορούσε ότι μιλάνε «με τους κακογα@@μένους» του κόμματός της και ότι συχνά «ξερνάνε» πάνω της, προκαλώντας έτσι παρεξηγήσεις ή αφήνοντας την εντύπωση ότι επιθυμεί μόνον όσους δημοσιογράφους μπορεί να ελέγξει απόλυτα.
Ο ρόλος της Παρμαντιέ είναι να κάνει την «καλή» όταν η Λεπέν γίνεται η κακιά. «Δούλεψα πολύ για να κατορθώσω να διώξω αυτή την υστερία που είχαν τα ΜΜΕ για το κόμμα Εθνική Συσπείρωση», δηλώνει στη «Le Monde». Ορισμένες φορές ξεπερνάει τον ρόλο της και γίνεται υπερπροστατευτική με το αφεντικό της: όπως έγινε τον Ιανουάριο 2022, όταν άκουσε τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή Νίκολας Μπέι να δηλώνει ότι εγκαταλείπει τη Λεπέν για να στηρίξει τον επίσης ακροδεξιό υποψήφιο Ερίκ Ζεμούρ. «Δεν θα ήσουν τίποτα χωρίς τη Μαρίν!», του είπε η Παρμαντιέ. «Εσύ σκάσε», της απάντησε εκείνος, για να πάρει την απάντηση: «Σε ποιο κόμμα μια καθαρίστρια μιλάει έτσι για τα αφεντικά της;». Η Μαρίν Λεπέν τη συνεχάρη γι' αυτή την κουβέντα. «Μπράβο, Καρό, πες τα»!
Η Καρολίν Παρμαντιέ είναι ακροδεξιά από… κούνια. Γεννήθηκε στην πόλη Πο, ο πατέρας της ήταν μηχανικός, η μητέρα της νοικοκυρά και οι δύο ήταν φανατικοί οπαδοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (με πρόεδρο τον πατέρα τής Λεπέν). Εργάστηκε στην ακροδεξιά εφημερίδα «Present» και τα άρθρα της αφορούσαν την εθνική, καθολική ταυτότητα των Γάλλων ή ήταν εναντίον των μεταναστών. Τα προηγούμενα χρόνια έγραφε υπέρ του Ερίκ Ζεμούρ και τον υπερασπίστηκε όταν εκείνος είχε επιτεθεί στη δημοσιογράφο Hapsatou Sy, λέγοντάς της ότι είναι ντροπή να έχει τέτοιο όνομα στη Γαλλία και ότι θα έπρεπε να τη λένε Κορίν, για παράδειγμα. Η Καρολίν Παρμαντιέ συμφωνούσε μαζί του: «Είναι προφανές ότι η αφρικανοποίηση ή αραβοποίηση των ονομάτων στη Γαλλία είναι ένα σημάδι ότι ετοιμάζεται η μεγάλη αντικατάσταση. Πώς μπορείς να λατρεύεις τη Γαλλία και να ονομάζεις το παιδί σου Μοχάμεντ;», έγραφε.
Tα άρθρα της έσταζαν χολή για τους μετανάστες. Έγραφε το 2017, όταν ο πρόεδρος Μακρόν είχε επισκεφθεί την πόλη Σαρσέλ, όπου ζουν μετανάστες: «Τον είδαμε, ήταν σαν ψάρι στο νερό και εξέφραζε την ευχαρίστησή του, περιτριγυρισμένος από μικρούς μαύρους και μικρούς Άραβες».
Αυτό το διάστημα η Καρολίν Παρμαντιέ ασχολείται εντατικά με την εμφάνιση της υποψήφιας Λεπέν στο debate που θα έχει με τον Μακρόν στις 20 Απριλίου 2022, στο κανάλι TF1, ενόψει του δεύτερου γύρου της 24ης Απριλίου. Απαίτησε από την υποψήφια τρεις ημέρες προετοιμασίας, ώστε να «μαλακώσει» ακόμη περισσότερο το προφίλ της, για να μη φοβίσει τους Γάλλους, πέφτοντας στις παγίδες που θα της στήσει ο υποψήφιος πρόεδρος.
Πίσω από την ήρεμη εικόνα, το ακροδεξιό πρόγραμμα
Ωστόσο, πίσω από την ήρεμη εικόνα που προωθεί το επιτελείο της, η Μαρίν Λεπέν παραμένει μια επικίνδυνη λύση και έχει ένα ακροδεξιό πρόγραμμα για τη Γαλλία, επισημαίνει η «Le Monde».
Πράγματι, ενώ η ίδια υπόσχεται ότι θα σεβαστεί τους νόμους και το Σύνταγμα της Γαλλίας, στην πραγματικότητα σχεδιάζει να αλλάξει και τα δύο, ριζικά. Όπως έχει δηλώσει η Μαρίν Λεπέν, το πρώτο μέτρο που θα λάβει, αν κερδίσει την προεδρική εκλογή, θα είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση και τη γαλλική ταυτότητα.
Η Λεπέν το 2017 είχε αφαιρέσει τη θανατική ποινή από το πρόγραμμά της, αλλά υποσχέθηκε να την επαναφέρει μέσω ενός δημοψηφίσματος. Διατηρεί άριστες σχέσεις με το αυταρχικό καθεστώς της Πολωνίας, ενώ το πολιτικό της πρότυπο είναι ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας. Υπόσχεται ότι θα καταργήσει τα επιδόματα στους μετανάστες, υπερασπίζεται «τη γαλλική γεννητικότητα» και υπόσχεται ότι θα δώσει άτοκο δάνειο 100.000 ευρώ στα νεαρά ζευγάρια Γάλλων, το οποίο θα χαριστεί αν κάνουν τρίτο παιδί.
Θέλει να αυξήσει τον αριθμό των αστυνομικών και σε κάθε πόλη 10.000 κατοίκων η αστυνομία θα φέρει όπλα. Θα αυξήσει τον αριθμό θέσεων στις φυλακές, θα κάνει ισόβια τα ισόβια, θα καταργήσει την αυτόματη μείωση των ποινών. Δεν εμπιστεύεται τα συνδικάτα, ο όρος δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα του προγράμματός της, και δηλώνει ότι «σιχαίνεται» τον πρόεδρο του αριστερού συνδικάτου CGT.
Για την ΕΕ, η Μαρίν Λεπέν επισήμως αφαίρεσε την πρότασή της για έξοδο της Γαλλίας, η οποία της είχε στοιχίσει στις εκλογές του 2017. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην πρότασή της για δημοψηφίσματα, προτίθεται «να επαναφέρει μια επαναδιαπραγμάτευση πολλών νόμων, ακόμη και των ίδιων των συμφωνιών».
Η ακροδεξιά υποψήφια θέλει να μειώσει την πρόσβαση σε ορισμένα επιδόματα στους μη Γάλλους, να επιβάλει ελέγχους στα εθνικά σύνορα και να μειώσει τη γαλλική συμβολή των 5 δισ. ετησίως στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αυτά τα μέτρα, αν ληφθούν, θα έχουν ως συνέπεια βαριές κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ και πολιτική απομόνωση.