Ως πιθανό «δώρο» στον εκλεκτό της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά περιγράφουν αναλυτές ενδεχόμενη καταδίκη της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς στη δίκη της για υπεξαίρεση κοινοτικών πόρων και απαγόρευση διεκδίκησης δημοσίων αξιωμάτων.
Για την Λεπέν, που κατηγορείται μαζί με άλλα 24 στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης ότι έλαβαν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κοινοβουλευτικούς βοηθούς, οι οποίοι εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα από το 2004 μέχρι το 2016 κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας, μια στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια, όπως εισηγήθηκαν προ ημερών στη δίκη της στο Παρίσι οι εισαγγελείς, θα έβαζε ταφόπλακα στις προεδρικές της φιλοδοξίες.
Αλλά για τον 29χρονο φωτογενή πρόεδρο του κόμματός της, Μπαρντελά, που κυκλοφόρησε προ ημερών τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Αυτό που αναζητώ» («Ce que je cherche») από τον εκδοτικό οίκο Fayard, ιδιοκτησίας του συντηρητικού μεγιστάνα των ΜΜΕ, Βενσάν Μπολορέ σε 155.000 αντίτυπα, θα άνοιγε τον δρόμο προς το Ελυζέ
Μπαρντελά: Ο εν αναμονή διάδοχος
Ο Μπαρντελά ήταν μόλις 16 ετών όταν εντάχθηκε στη γαλλική ακροδεξιά και επτά χρόνια αργότερα εξελέγη ευρωβουλευτής, για να παραλάβει από την Λεπέν το 2022 τα ηνία της «Εθνικής Συσπείρωσης». Φέτος ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου και μολονότι πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, η ακροδεξιά εξασφάλισε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση τις περισσότερες έδρες που είχε ποτέ στην ιστορία της.
Μολονότι το στιλ του Μπαρντελά διαφέρει από εκείνο της Λεπέν, οι σκληρές αντιμεταναστευτικές τους θέσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες, σημειώνουν αναλυτές. Πάντως ο εν αναμονή διάδοχος της Λεπέν φαίνεται ότι κατάφερε να εμφανιστεί ως ένα πιο αποδεκτό δημόσιο πρόσωπο ενός κόμματος που προσπαθούσε επί χρόνια να αποστασιοποιηθεί από τον ιδρυτή του, Ζαν Μαρί Λεπέν, με τις ανοικτά αντισημιτικές απόψεις και τους δεσμούς με νεοναζιστικές οργανώσεις.
«Είναι ξεκάθαρο ότι [Μπαρντελά και Λεπέν] είναι πολύ κοντά, αλλά την ίδια στιγμή ήταν πολύ έξυπνος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να παρουσιάσει δικές του απόψεις για ορισμένα θέματα, διαφοροποιούμενος ελαφρά από τις θέσεις της Λεπέν. Έτσι, δυνητικά έχει θέσει αρκετά καλά τις βάσεις για να απογαλακτιστεί και να δημιουργήσει κάτι νέο», λέει στο France 24 o Φρεντ Πάξτον, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
Το αφήγημα της γαλλικής ακροδεξιάς
Πέρα από την εμφανώς μεγαλύτερη απήχησή του στους νέους ψηφοφόρους ο Μπαρντελά θα κατέβαινε στην κούρσα των προεδρικών εκλογών όχι πλέον ως εκλεκτός της Λεπέν, αλλά ως σημαιοφόρος μιας δημοφιλούς πολιτικού, που της στέρησε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ένα αντιδημοκρατικό δικαστικό σώμα, το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Ήδη η γαλλική ακροδεξιά έχει υιοθετήσει το αφήγημα αυτό με τον Μπαρντελά να καταδικάζει απερίφραστα την πρόταση των εισαγγελέων για την ποινή στη Λεπέν μιλώντας στο CNEWS, ιδιοκτησίας επίσης του Μπολορέ.
«Τα δικαστήρια επιζητούν τον θρίαμβο εκεί όπου απέτυχε η πολιτική τάξη στερώντας από την Μαρίν Λεπέν τη διεκδίκηση δημόσιου αξιώματος και καταστρέφοντας οικονομικά την Εθνική Συσπείρωση», είπε ο Μπαρντελά.
«Αν καταφέρει η Εθνική Συσπείρωση να πείσει ότι η υπόθεση αυτή συνιστά επίθεση κατά μιας αντισυστημικής προσωπικότητας, μπορεί να ενισχύσει την επιρροή της στους ψηφοφόρους υιοθετώντας ένα αφήγημα θυματοποίησής της. Ακόμη κι αν δεν επιβληθεί στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι [στη Λεπέν] μπορεί να κερδίσει διπλά απ’ αυτή τη δίκη εμφανιζόμενη ως θύμα της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης χωρίς να υποστεί τις χειρότερες των επιπτώσεων. Εδώ και εβδομάδες η Εθνική Συσπείρωση προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι πρόκειται για “πολιτική δίκη” προετοιμαζόμενη να εμφανιστεί σε περίπτωση καταδίκης ως “μάρτυρας”», λέει ο ερευνητής του κέντρου έρευνας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Sciences Po, Τριστάν Μπουρσιέ.
Με… οδηγό τον Τραμπ
Oι καταδίκες σε ποινικές υποθέσεις έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελούν εμπόδιο στην ανάρρηση σε ύπατα αξιώματα, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Και μολονότι διαφέρουν οι αμερικανικές από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο Πάξτον εκτιμά ότι ο Μπαρντελά ενδεχομένως να καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την αντισυστημική δυσφορία στη Γαλλία.
«Θεωρώ ότι τα μυαλά πολλών θα στραφούν κατευθείαν στον Τραμπ. Μια άλλη σύγκριση είναι εκείνη με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας στην Αυστρία, που κατάφερε παρά τους νομικούς μπελάδες του σε σχέση με την ξένη επιρροή να φτάσει σε επίπεδα δημοφιλίας, που δεν είχε ξαναπιάσει στο παρελθόν. Αυτά τα σκάνδαλα μπορεί να αποδειχθούν βραχύβια. Αυτό είναι το πρώτο. Κατά πόσον τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν για κέρδη ακόμη και βραχυπρόθεσμα, όπως φαίνεται ότι συνέβη στις ΗΠΑ, είναι ασαφές», τόνισε.