Ο πρώην επιθεωρητής της Πορτογαλικής Αστυνομίας, Γκονσάλο Αμαράλ, ο οποίος είχε αναλάβει την έρευνα για την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακ Καν το 2007, δεν πιστεύει στην ενοχή του 44χρονου Γερμανού, ο οποίος είναι ο βασικός ύποπτος.
Οι γερμανικές Αρχές «κατασκεύασαν έναν ύποπτο», υποστήριξε ο Αμαράλ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας αύριο, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, ενός νέου βιβλίου, που τιτλοφορείται «Μάντι: φτάνουν τα ψέματα!».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αν είχαν κάτι σε βάρος του θα τον είχαν ήδη κατηγορήσει και καταδικάσει», επιμένοντας ότι ακόμη δεν έχει καν αποδειχθεί ότι επρόκειτο για απαγωγή.
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις από τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση, ότι είναι βέβαιοι πως ο Κρίστιαν Μπρίκνερ ήταν αυτός που δολοφόνησε την κοπέλα.
Η μικρή Μάντι, το κοριτσάκι με τα ξανθά, κοντά μαλλιά και τα μεγάλα, γαλάζια μάτια, εξαφανίστηκε από το δωμάτιο όπου κοιμόταν στις 3 Μαΐου 2007, λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 4 χρόνια της, στο θέρετρο Πράια ντα Λουζ, όπου περνούσε τις διακοπές με την οικογένειά της.
Επειτα από 14 μήνες αμφιλεγόμενων ερευνών, κατά τη διάρκεια των οποίων θεωρήθηκαν ύποπτοι και οι γονείς της, η Πορτογαλική Αστυνομία έβαλε στο αρχείο την υπόθεση. Πέντε χρόνια αργότερα, όμως, την άνοιξε και πάλι.
Πρόσφατα, η Γερμανική Αστυνομία ταυτοποίησε έναν ύποπτο, έναν Γερμανό παιδεραστή, τον Κρίστιαν Μπρίκνερ, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για βιασμό στην Πορτογαλία και κρατείται σε φυλακή στη χώρα του. Ο άνδρας αυτός βρισκόταν στη λίστα των ατόμων με τα οποία ήθελε να μιλήσει η Πορτογαλική Αστυνομία όταν εξαφανίστηκε η Μαντλίν, αλλά οι ερευνητές δεν τον βρήκαν στο σπίτι του και δεν τον ανέκριναν το 2007.
«Δεν είχαμε την ευκαιρία να τον ανακρίνουμε, αυτόν και ορισμένα άλλα άτομα», είπε ο Αμαράλ, παραδεχόμενος ότι η Αστυνομία θα έπρεπε τότε να έχει επιμείνει περισσότερο. Η υπόθεση αυτή εγείρει ζητήματα «εθνικής κυριαρχίας», υποστήριξε σήμερα, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα από τις πορτογαλικές Αρχές.
Ο Αμαράλ είχε γράψει το 2008 ένα βιβλίο με τίτλο «Μάντι, η απαγορευμένη έρευνα», όπου εκτιμούσε ότι οι γονείς ευθύνονταν για την εξαφάνιση του κοριτσιού. Εκείνοι απάντησαν μηνύοντάς τον για δυσφήμιση και ζήτησαν να απαγορευτεί η κυκλοφορία του βιβλίου. Ο πρώην αστυνομικός καταδικάστηκε το 2015, αλλά απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατηγορίες το 2017.