«Τρομοκρατική επίθεσημε βαριά όπλα» εναντίον πλεούμενου, οδήγησε στο θάνατο ενός εφήβου στο κεντρικό Μαλί.
Παιδί 12 ετών έχασε τη ζωή του στο κεντρικό Μαλί σε «τρομοκρατική» επίθεση «με βαριά όπλα» εναντίον σκάφους που έπλεε στον Νίγηρα ποταμό, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Σάββατο ναυτιλιακή εταιρεία και πηγή στην αστυνομία.
Η επίθεση διαπράχθηκε «με βαριά όπλα» –ρουκέτες– από «ομάδα τρομοκρατών» το βράδυ προχθές Παρασκευή στην περιφέρεια Μοπτί με στόχο σκάφος της Επιχείρησης Ποτάμιων Μεταφορών του Μαλί (Compagnie malienne de navigation fluviale, COMANAF, δημόσια), ανέφερε η εταιρεία.
Το σκάφος είχε αναχωρήσει από τη Μοπτί, την πρωτεύουσα της φερώνυμης περιφέρειας, και είχε προορισμό την Καμπαρά, στην περιφέρεια Τιμπουκτού (βόρεια).
Επιβάτης, «έφηβος 12 ετών», σκοτώθηκε και άλλοι δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλος του πληρώματος, τραυματίστηκαν στην επίθεση, που προκάλεσε «μεγάλη ζημιά» στο πλεούμενο, σύμφωνα με την COMANAF.
Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία, που έκανε λόγο για επίθεση «τρομοκρατών».
Σε καθεστώς αστάθειας το Μαλί
Το Μαλί έχει βρεθεί αντιμέτωπο από το 2012 με βαθιά κρίση ασφαλείας, εξαιτίας του ανταρτοπόλεμου οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος, στον οποίο μεταμορφώθηκε η εξέγερση αυτονομιστών Τουαρέγκ στον βορρά.
Η δράση των τζιχαντιστών σταδιακά εξαπλώθηκε από τον βορρά στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη του Σαχέλ, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Μετά την ανατροπή του προέδρου Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά τη 18η Αυγούστου 2020, η στρατιωτική χούντα απαίτησε να αποχωρήσει η γαλλική στρατιωτική Μπαρχάν, που έδρασε στη χώρα από το 2012, και κατόπιν να αποχωρήσει η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (MINUSMA) ως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.
Το στρατιωτικό καθεστώς, που δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως βασικός σκοπός του είναι η εθνική κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας, τερμάτισε τη συμμαχία με τη Γαλλία και τους δυτικούς εταίρους της για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστικών οργανώσεων και στράφηκε στη Ρωσία για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ