Την παραίτηση της κυβέρνησής του και του ιδίου και τη διάλυση του Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του από στρατιωτικούς, οι οποίοι στασίασαν.
«Θα ήθελα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού ευχαριστήσω τον λαό του Μάλι διότι με συνόδευσε όλα αυτά τα χρόνια και για τη θέρμη της στοργής του, να σας ενημερώσω για την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου, όλα τα καθήκοντά μου, από αυτή τη στιγμή», είπε ο Κεϊτά σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση ORTM. Συμπλήρωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα εγκαταλείψει την εξουσία και θα διαλυθεί η Βουλή της αφρικανικής χώρας. «Δεν θέλω να χυθεί αίμα για να παραμείνω στην εξουσία», εξήγησε ο Κεϊτά στο σύντομο διάγγελμά του, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη του αρχηγού του κράτους και κορυφαίων αξιωματούχων από στασιαστές στρατιωτικούς.
Νωρίτερα, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Κεϊτά, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη χώρα αυτή, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Νίγηρα, της χώρας που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).
Οι στασιαστές υπόσχονται εκλογές σε «εύλογο διάστημα» στο Μάλι
Οι στρατιωτικοί, που κατέλαβαν την εξουσία στο Μάλι και εξώθησαν σε παραίτηση τον Κεϊτά, υποσχέθηκαν ότι θα προωθήσουν διαδικασία «πολιτικής μετάβασης» και ότι θα φροντίσουν να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε «εύλογο χρονικό διάστημα». Τρεις ώρες και πλέον μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Κεϊτά, ένστολοι εμφανίστηκαν στην οθόνη της κρατικής τηλεόρασης του Μάλι, ORTM. «Εμείς, οι πατριωτικές δυνάμεις που συμμετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού (ΕΕΣΛ), αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ενώπιον του λαού και ενώπιον της Ιστορίας», δήλωσε ο σμήναρχος Ισμαήλ Ουαγκέ, που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος των στασιαστών.
«Η χώρα μας, το Μάλι, βυθίζεται ημέρα την ημέρα στο χάος, στην αναρχία και στην ανασφάλεια, εξαιτίας των σφαλμάτων των ανθρώπων που ανέλαβαν να ορίσουν τη μοίρα της», κατήγγειλε ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο Ισμαήλ Ουαγκέ στηλίτευσε το «πελατειακό πολιτικό σύστημα» και την «οικογενειοκρατία στη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων», την «αποδιοργάνωση», την «κλοπή» δημόσιου πλούτου, την «αυθαιρεσία» στον κρατικό μηχανισμό, τη Δικαιοσύνη που έχει «διαφορά φάσης με τους πολίτες», το σύστημα παιδείας που «τσαλαβουτάει στα ρηχά», αλλά και τις σφαγές χωρικών, «την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό».
Ο Ουαγκέ ζήτησε από τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς να «συνοδεύσουν» αυτή τη διαδικασία «για το καλό του Μάλι». «Δεν θα κρατήσουμε την εξουσία, όμως θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα της χώρας, κάτι που θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα γενικές εκλογές, ώστε το Μάλι να μπορέσει να αποκτήσει ισχυρούς θεσμούς», υποστήριξε ο σμήναρχος Ουαγκέ.