Την ανησυχία του ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να επηρεάσει την έκβαση των επικείμενων εκλογών στη Γαλλία εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Οι απειλές δεν είναι συγκεκαλυμμένες, άρα θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε σαφείς», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο France 5.
Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο που επιχειρείται μια αναθέρμανση των γαλλοτουρκικών σχέσεων μετά τις εντάσεις μεταξύ του Μακρόν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για σειρά θεμάτων από το ρόλο του Ισλάμ στη Γαλλία μέχρι τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.
Ο Μακρόν δεν εξήγησε πώς θα προσπαθήσει ενδεχομένως η Τουρκία να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές, ούτε διευκρίνισε αν αναφέρεται στις περιφερειακές κάλπες του Ιουνίου, τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους ή αμφότερες. Είπε μόνον ότι η Τουρκία θα «παίζει με την κοινή γνώμη» -μια πιθανή αναφορά, όπως αναφέρει το Bloomberg, στην επιρροή που ασκεί η Άγκυρα σε τμήματα της τουρκικής διασποράς μέσω των σχολείων, των τζαμιών και άλλων οργανώσεων.
Ωστόσο, ο Μακρόν προσπάθησε να ρίξει κάπως τους τόνους επισημαίνοντας ότι παραμένει αναγκαίος ο διάλογος με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι εκτός από μέλος του ΝΑΤΟ είναι και σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά και σύμμαχος στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. «Αν πεις εν μιά νυκτί δεν μπορώ να συνεργαστώ πλέον μαζί σου, κόβουμε το διάλογο, τότε θα ανοίξουν τις πύλες τους και θα βρεθούμε με τρία εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία να καταφθάνουν στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Γαλλία δεν συλλέγει στατιστικά δεδομένα για το θρήσκευμα ή την εθνικότητα των πολιτών της, άρα είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσοι εξ αυτών θα επηρεαστούν από τα κελεύσματα του Ερντογάν, εφόσον όντως προτίθεται να αναμειχθεί στις γαλλικές εκλογές. Όπως και να 'χει, ο αριθμός τους θα είναι πιθανώς αμελητέος.
Καθώς ο Μακρόν αρχίζει την εκστρατεία για την επανεκλογή του, εστιάζει σε θέματα που αφορούν στο Ισλάμ και την ασφάλεια, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους που ίσως σκέφτονται να στηρίξουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, σχολιάζει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος έχουν έρθει συχνά σε σύγκρουση, δεδομένου ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του σουνιτικού Ισλάμ, και αμφότεροι έχουν παίξει το χαρτί αυτό με το βλέμμα στους ψηφοφόρους τους.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της σχέσης με την Τουρκία στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αύριο, ενώ πέρυσι η ΕΕ απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις μετά την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μακρόν είπε ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να καταστήσει σαφές αν είναι με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ ή εναντίον τους. «Διαπίστωσα από την αρχή της χρονιάς μια προθυμία από μέρους του προέδρου Ερντογάν να επαναδεσμευτεί στη σχέση και θέλω να πιστεύω ότι είναι εφικτός αυτός ο δρόμος. Αλλά δεν μπορούμε να ξαναρχίσουμε τη σχέση αν παραμένουν ασάφειες», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.