Το Παρίσι θα προσφέρει στο Κίεβο επιπλέον στρατιωτική βοήθεια, εκτιμώμενης αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε απόψε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Παρίσι εν όψει της αυριανής (27/3) Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία, στην οποία θα συμμετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα πως άλλα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι στο Παρίσι. Η νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αντιαρματικούς πυραύλους, πυραύλους εδάφους-αέρος και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι μετά την Ουκρανία θα πρέπει και η Ρωσία να συμφωνήσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε κατάπαυση πυρός 30 ημερών.
Αναφερόμενος στην αυριανή διεθνή διάσκεψη για το Ουκρανικό, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν στο πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση πυρός διαρκείας, που θα γίνει σεβαστή τόσο από το Κίεβο όσο και από τη Μόσχα. Ανέφερε, επίσης, ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ούτως ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίσει στο μέλλον οποιαδήποτε εκδήλωση της ρωσικής επιθετικότητας.
Ανέφερε, επίσης, ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσουμε σχετικά με άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εξηγώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της Ρωσίας με το Διεθνές Δίκαιο.
Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν να αναπτύξουν στην Ουκρανία, σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, ο Μακρόν διαβεβαίωσε πως «δεν θα πήγαιναν στο μέτωπο για να πολεμήσουν».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέκρινε τη Ρωσία για τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας, υπογραμμίζοντας πως το Κρεμλίνο δεν μπορεί να υπαγορεύει τους όρους για μια διαρκή ειρήνη με την Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν και να ενισχυθούν, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ευελπιστεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν πιέσεις στη Μόσχα για να αποδεχθεί την κατάπαυση πυρός.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην παραχώρηση των εδαφών που η Ρωσία κατέλαβε διά της βίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται εφικτή η επανακατάληψή τους από τον ουκρανικό στρατό και ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί διά της διπλωματικής οδού.
Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις στη Ρωσία προκειμένου να αποδεχθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, αφού η Μόσχα έθεσε όρους για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Μαύρη Θάλασσα.