Τον κίνδυνο της διαρκούς διάβρωσης της στρατηγικής σταθερότητας της Ευρώπης θα υπογραμμίσει ο Εμανουέλ Μακρόν σε σημερινή ομιλία του σε σύνοδο για την ασφάλεια στη Μπρατισλάβα καθώς επιχειρεί να ηγηθεί των προσπαθειών για την ενίσχυση της στρατιωτικής ετοιμότητας της Γηραιάς Ηπείρου και του συντονισμού στο ανατολικό της κέρας.
Με αρκετές πρωτεύουσες της ανατολικής Ευρώπης, ειδικά τη Βαρσοβία, να τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία ως έναν ηγέτη που θεωρεί τη Ρωσία κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και επιδιώκει αμυντική αυτονόμηση της Γηραιάς Ηπείρου με χαλάρωση των δεσμών ασφαλείας με τις ΗΠΑ ο Μακρόν θα επιχειρήσει, σύμφωνα με τον Guardian, στην ομιλία του στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας να καθησυχάσει τους ηγέτες των κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ότι κατανοεί την μόνιμη αλλαγή που επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στο περιβάλλον ασφάλειας της ηπείρου.
Παράλληλα ο Μακρόν θα υπογραμμίσει όσα έχει κάνει η Γαλλία για την προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ – μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη 1.250 Γάλλων στρατιωτών στη Ρουμανία και 300 στην Εσθονία – και την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ενώ θα απευθύνει έκκληση για «στρατηγική αφύπνιση» της Ευρώπης.
Μακρόν: Η Γαλλία προσηλωμένη στο στόχο της νίκης της Ουκρανίας
Αύριο ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία, όπου θα δώσουν το παρών 47 ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μακρόν θα επιβεβαιώσει την προσήλωση της Γαλλίας στη νίκη της Ουκρανίας και την άρνησή του να ανεχθεί παράταση του πολέμου εσαεί. «Εκείνο που προξενεί εντύπωση είναι αυτός δεν είναι ο πρώτος, αλλά ο τρίτος πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία τα τελευταία 15 χρόνια: πρώτα στη Γεωργία το 2008, ύστερα στην Ουκρανία το 2014 και ξανά στην Ουκρανία το 2022», τόνισε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Από το Ελυζέ τονίζουν ότι ο Μακρόν έχει ήδη εγκρίνει αύξηση κατά πάνω από ένα τρίτο των αμυντικών δαπανών της Γαλλίας για το διάστημα 2024-2030 σε σύγκριση με την εξαετία 2019-2025, καθώς δεν αναμένει τερματισμό του νέου ψυχρού πολέμου σύντομα.
Ο Μακρόν θα υποστηρίξει ότι η Ευρώπη, με την υποστήριξη κοινοτικών κονδυλίων, πρέπει να κάνει περισσότερα για τη στήριξη της παραγωγής οπλικών συστημάτων και τη διερεύνηση σύναψης αμυντικών συνεργασιών μεταξύ κρατών- μελών.
Σύμφωνα με τον Guardian ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να προειδοποιήσει για τη βαθιά, σταθερή διάβρωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής σταθερότητας λόγω της αποχώρησης της Ρωσίας από συνθήκες ελέγχου των πυρηνικών οπλοστασίων και της ανάπτυξης από την Μόσχα πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής απάντησης σε αυτή την εξέλιξη η Γαλλία και η Γερμανία θα φιλοξενήσουν στις 19 Ιουνίου μια στρατιωτική σύνοδο που θα εστιάσει στην πρόταση του Βερολίνου για μια ευρωπαϊκή «ασπίδα των αιθέρων». Η Γαλλία θα επιμείνει ότι η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν χρειάζονται μόνον ισχυρότερη αεράμυνα, αλλά και νέες ικανότητες πληγμάτων μεγάλης ακριβείας. «Δεν αρκεί να έχεις ασπίδες, χρειάζεσαι και σπαθιά», λέει το Ελυζέ.