Στην Κίνα ο Μακρόν: Το Πεκίνο μπορεί να διαδραματίσει μείζονα ρόλο για να βρεθεί οδός ειρήνης για την Ουκρανία - iefimerida.gr

Στην Κίνα ο Μακρόν: Το Πεκίνο μπορεί να διαδραματίσει μείζονα ρόλο για να βρεθεί οδός ειρήνης για την Ουκρανία

Στην Κίνα ο Εμανουέλ Μακρόν/ AP Photos
Στην Κίνα ο Εμανουέλ Μακρόν/ AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Πεκίνο μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» για να «βρεθεί μια οδός ειρήνης» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρχίζοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.

«Η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο (...). Πρόκειται για τη βούληση να αναληφθεί ευθύνη και να καταβληθεί προσπάθεια για να οικοδομηθεί μια οδός προς την ειρήνη», πρόσθεσε ο Μακρόν σε ομιλία του ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στην Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη δεν πρέπει να αποσυνδεθεί σε οικονομικό επίπεδο από την Κίνα, παρόλο που οι εμπορικές σχέσεις της με το Πεκίνο δημιουργούν κινδύνους και δεν είναι ισορροπημένες.

Μακρόν: Δεν πρέπει να χωριστούμε από την Κίνα, να συνεχίσουμε να έχουμε εμπορική σχέση

«Πρέπει με κάποιο τρόπο να άρουμε τους κινδύνους για τις βιομηχανίες μας (...), όμως δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε και να χωριστούμε» από την Κίνα, αλλά «να δεσμευθούμε με βολονταρισμό για να συνεχίσουμε να έχουμε μια εμπορική σχέση με την Κίνα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Η Κίνα και η αλλαγή που μπορεί να σηματοδοτήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται πως ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν φτάνουν στο Πεκίνο για μια επίσκεψη που η Γαλλία οριοθετεί ως υψηλού διακυβεύματος για να ωθήσει την Κίνα να κάνει περισσότερα για την ειρήνη στην Ουκρανία, ωστόσο και τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως ο Γάλλος πρόεδρος ταξιδεύει με μια αντιπροσωπεία άνω των 50 διευθυνόντων συμβούλων, ανάμεσά τους του ενεργειακού κολοσσού EDF, της κατασκευάστριας τρένων Alstom και της Airbus καθώς συνεχίζονται διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για νέες παραγγελίες αεροσκαφών.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους αύριο Πέμπτη, ενώ θα υπάρξει και ξεχωριστή συνάντηση ανάμεσα σε Μακρόν-Σι Τζινπίνγκ- Φον ντερ Λάιεν αργότερα την ίδια ημέρα, όπως ανέφερε πηγή των Ηλυσίων Πεδίων στο CNN.

Σύμφωνα με πηγές από το Ελιζέ που ήρθαν σε επαφή με το αμερικανικό μέσο, το Πεκίνο θα μπορούσε να έχει ρόλο «αλλαγής των δεδομένων» στο Ουκρανικό ζήτημα, με τον Γάλλο πρόεδρο να έχει ήδη έρθει σε επαφή τόσο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (με τον οποίο επικοινώνησε και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν) όσο και με τον Τζο Μπάιντεν, ενόψει της εν λόγω επίσκεψης, προκειμένου να τονίσουν εκ νέου πως η Ουκρανία θα είναι «σημαντικό ζήτημα» των συναντήσεων.

Το εμπόριο θα είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της ατζέντας

Στο επίκεντρο όμως για τον Εμανουέλ Μακρόν θα είναι και το εμπόριο, με τον Γάλλο πρόεδρο να ζητά και από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραστεί στη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ σε μια ένδειξη αρραγούς ευρωπαϊκού μετώπου ειδικά όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναπτύξει μέτρα για να προστατέψει το εμπόριο και τις επενδύσεις, που ίσως εκμεταλλευτεί η Κίνα για τη δική της ασφάλεια και τους στρατιωτικούς της στόχους. Η Κίνα είναι ταυτόχρονα εμπορικός εταίρος και ανταγωνίστρια της ΕΕ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, στέλνοντας μήνυμα στις κινεζικές Αρχές ότι «πρέπει να σταματήσουν να παίζουν σε διπλό ταμπλό». «Φυσικά η Κίνα παραμένει σημαντική αγορά για πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά η εσωτερική αγορά της ΕΕ είναι κρίσιμη για την Κίνα», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ