Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε σήμερα στο Ελιζέ τον Ρίσι Σούνακ, σε μια κρίσιμη συνάντηση, που αλλάζει σελίδα στις σχέσεις Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι δυο τους φαίνεται να έχουν αρκετά κοινά: πρώην τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών που φοίτησαν σε ελίτ σχολεία, και οι δύο ιδεολογικά προσκείμενοι στην κεντροδεξιά. Μακρόν και Σούνακ ανέλαβαν τα ηνία της εξουσίας σχετικά νέοι, έχοντας φιλοδοξίες.
Ωστόσο, φαίνεται να έχουν και άλλες ομοιότητες, για τις οποίες προτιμούν να μην καυχώνται.
Κανένας από τους δύο δεν έχει ισχυρή λαϊκή εντολή. Ο Σούνακ έγινε πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του προκατόχου του. Το κόμμα του Μακρόν διοικεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τις τελευταίες τιμωρητικές βουλευτικές εκλογές.
Μακρόν και Σούνακ έρχονται αντιμέτωποι στις χώρες τους με απεργίες. Ο Βρετανός για τους μισθούς και ο Γάλλος για τις συντάξεις. Κατά καιρούς, οι επικριτές τους τους κατηγορούν για αλαζονεία και ότι βρίσκονται μακριά από τα προβλήματα και τις ανησυχίες των ψηφοφόρων.
Η πρώτη συνάντηση Μακρόν και Σούνακ -Χαμόγελα και ανταλλαγή φανελών
Η συνάντηση των δύο ηγετών -η πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού εδώ και πέντε χρόνια στο Παρίσι- διήρκεσε μία ώρα. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, Μακρόν και Σούνακ είχαν μια «θερμή και παραγωγική συνάντηση», ανταλλάσσοντας υπογεγραμμένες φανέλες ράγκμπι, ενόψει της αυριανής αναμέτρησης των χωρών τους.
Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη για «περαιτέρω συνεργασία» σε θέματα όπως η άμυνα, η ενεργειακή ασφάλεια και η παράνομη μετανάστευση.
Μακρόν-Σούνακ: Η νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση διελεύσεων στη Μάγχη
Εμανουέλ Μακρόν και Ρίσι Σούνακ συμφώνησαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση σχετικά με την αντιμετώπιση των διελεύσεων από τη Μάγχη. Συγκεκριμένα, θα συμβάλει στη χρηματοδότηση ενός κέντρου κράτησης αιτούντων άσυλο στη Γαλλία για πρώτη φορά, όπως ανακοινώθηκε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησε να καταβάλει κάτι παραπάνω από 540 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για να ενισχύσει τα μέτρα που αποσκοπούν στη διακοπή των διελεύσεων από τη Μάγχη.
«Κατά τη διάρκεια των τριών προσεχών ετών, η συνδρομή της Βρετανίας σε αυτό το πακέτο θα ανέλθει σε 141 εκατομμύρια ευρώ το 2023-24, 191 εκατομμύρια ευρώ το 2024-25 και 209 εκατομμύρια ευρώ το 2025-2026», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της γαλλο-βρετανικής συνάντησης κορυφής.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ρίσι Σούνακ ανέφερε ότι η Σύνοδος με τον Μακρόν ήταν «μια νέα αρχή» στη σχέση των δύο χωρών.
Ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Κρις Μέισον, ρώτησε τους δύο ηγέτες αν θα υπάρξει ποτέ μια συμφωνία όπου οι μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Γαλλία.
Ο Σούνακ δήλωσε ότι πρόκειται για μια κοινή πρόκληση με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ευρώπη. «Η εταιρική μας σχέση είναι πολύ ισχυρή» είπε, και πρόσθεσε ότι στο μέλλον θα συνεχίσουν να συνεργάζονται.
Από την πλευρά του, ο Μακρόν διευκρίνισε σχετικά με την ερώτηση ότι δεν πρόκειται για μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, αλλά για το Ην. Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Σούνακ, κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε ότι η σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας αφορά τους ανθρώπους, τους δεσμούς της οικογένειας, της φιλίας και της κοινής αλληλεγγύης. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον γαλλικό λαό για τη συμπαράστασή του στο θάνατο της εκλιπούσας βασίλισσας και ευχαριστεί τον Μακρόν για την «ευγένειά» του.
Ο Σούνακ δήλωσε τυχερός που κυβερνά την ίδια περίοδο με τον Μακρόν, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για το μέλλον.
«Ευχαριστώ φίλε», είπε κλείνοντας.