«Τεράστιο σφάλμα» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την καταδίκη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι από δικαστήριο της Μόσχας, μιλώντας σε ένα διαδικτυακό φόρουμ.
Μακρόν: «Απαράδεκτη η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι»
«Πιστεύω ότι ήταν τεράστιο λάθος, ακόμη και για τη ρωσική σταθερότητα», είπε στο φόρουμ αυτό, που οργανώθηκε από το ινστιτούτο Atlantic Council. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί ο διάλογος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «για την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην Ευρώπη.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ήδη καταδικάσει την «απαράδεκτη» απόφαση σε βάρος του Ναβάλνι, λέγοντας ότι «η πολιτική διαφωνία δεν αποτελεί ποτέ έγκλημα» και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του. Όμως, σήμερα υπερασπίστηκε την πολιτική της επαναπροσέγγισης μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. «Είναι αδύνατον να έχουμε ειρήνη και ευημερία στην Ευρώπη, ιδίως στα σύνορά μας, αν δεν είμαστε σε θέση να διαπραγματευόμαστε με τη Ρωσία», τόνισε. «Καθήκον μας είναι να διαφυλάξουμε ή να ξανανοίξουμε τους διαύλους του διαλόγου», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα «διευκρινίσουν» τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας «εντός των προσεχών μηνών ή εβδομάδων», ζητώντας έναν πιο αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ.
Στα τέλη του 2019 ο Γάλλος πρόεδρος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όταν σχολίασε ότι η Συμμαχία είναι «εγκεφαλικά νεκρή» λόγω της αποστασιοποίησης των ΗΠΑ, υπό την προεδρία τότε του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε επίσης «πολύ ευτυχής» για την πρόσφατη αλλαγή του ύφους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που, μετά από μήνες εντάσεων, επιθυμεί να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με τους Ευρωπαίους. «Ελπίζω τώρα ότι θα έχουμε αποτελέσματα» στη Συρία, θα επιτευχθεί ο στόχος «της αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη» και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ «θα μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η κατάσταση φαίνεται να κατευνάζεται», σχολίασε.
Όσον αφορά το θέμα του Ιράν, είπε ότι «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να στηρίξει κάθε αμερικανική πρωτοβουλία» που θα οδηγούσε στην επανέναρξη του διαλόγου με την Τεχεράνη, τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.