Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντά τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στην Βαρκελώνη για μία «υψηλού συμβολισμού» γαλλοϊσπανική συνάντηση κορυφής που θα φέρει τις σχέσεις των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδό τους.
Τη στιγμή που στην Γαλλία του Μακρόν πραγματοποιούνται μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η συνάντηση Μακρόν-Σάντσεθ
Ο Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ισπανό πρωθυπουργό Σαντσεθ στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλωνίας πριν υπογράψουν πανηγυρικά «συνθήκη φιλίας και συνεργασίας», ένα κείμενο που προβλέπει λεπτομερώς την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο μεταναστευτικό, την άμυνα, την ενέργεια και την νεολαία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα περάσει ολόκληρη την ημέρα στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας την στιγμή που στην Γαλλία ξεκινούν διαδηλώσεις και απεργίες που προβλέπεται ότι θα έχουν μαζική συμμετοχή κατά της μεταρρύθμισης.
«Πολύ σημαντική» συμφωνία
«Υψηλού συμβολισμού» σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, η γαλλοϊσπανική συνθήκη είναι μόνο η τρίτη που υπογράφεται στην Ευρώπη από την Γαλλία, έπειτα από την Συνθήκη των Ηλυσίων, η οποία υπεγράφη το 1963 με την Γερμανία και συμπληρώθηκε από την Συνθήκη του Αιξ Λα Σαπέλ το 2019, και την Συνθήκη του Κιριναλίου, η οποία υπεγράφη με την Ιταλία το 2021.
Το Παρίσι επιδιώκει να χαράξει στο μάρμαρο την ενίσχυση των σχέσεών του και άλλες γειτονικές χώρες πλην της Γερμανίας, κυρίως στην νότια Ευρώπη, την ώρα που η γαλλογερμανική ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζεται συχνά ξέπνοη.
Κοινή γραμμή απέναντι στο σχέδιο του Μπάιντεν
Εάν το Παρίσι τονίζει ότι υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στους δύο ηγέτες «σχετικά με την ευρωπαϊκή ατζέντα των επομένων μηνών», ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει την συγκρότηση στην Βαρκελώνη «κοινής γραμμής με την Μαδρίτη» ως προς την ευρωπαϊκή απάντηση στην Inflation Reduction Act, του σχεδίου μαζικών επενδύσεων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μπάιντεν, ο οποίος είχε καταγγείλει στο τέλος του Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον τις «υπέρ επιθετικές» αμερικανικές ενισχύσεις, επιδιώκει αντίστοιχες μαζικές ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταχείες αποφάσεις για να προληφθεί η διαφυγή ευρωπαϊκών εταιρειών προς τις ΗΠΑ. Πάντως, ο ισπανός πρωθυπουργός δεν έχει υιοθετήσει τον αυστηρό τόνο του προέδρου της Γαλλίας προς τις ΗΠΑ.
Από το Νταβός, ο Πέδρο Σάντσεθ αρκέσθηκε να σημειώσει την Δευτέρα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει και να μεταρρυθμίσει την πολιτική της ως προς τις κρατικές ενισχύσεις για να στείλει προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το μήνυμα ότι «η Ευρώπη, και φυσικά και η Ισπανία, είναι ένας καλός τόπος για επενδύσεις».
Ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει επίσης να προσελκύσει σε έναν βαθμό προς την δική του θέση τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, που θα βρεθεί την Κυριακή στο Παρίσι για τον εορτασμό της 60ής επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων και να συμμετάσχει σε ένα γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο με στόχο την επίλυση των διαφορών των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Η υπογραφή της γαλλοϊσπανικής συνθήκης πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά την άρση των βασικών διαφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες που αποφάσισαν, μαζί με την Πορτογαλία, να ενταφιάσουν το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Midcat, προς το οποίο ήταν αντίθετο το Παρίσι, για να τον αντικαταστήσουν με τον αγωγό πράσινου υδρογόνου που θα ενώνει την Βαρκελώνη με την Μασσαλία και ονομάστηκε H2Med.
Η Βαρκελώνη επελέγη ως τόπος της συνάντησης κορυφής για να τονισθεί η σημασία του στρατηγικού αυτού σχεδίου, αλλά και δειχθεί ότι η κατάσταση στην Καταλωνία έχει εξομαλυνθεί μετά την απόπειρα απόσχισης του 2017.