Ο Μακρόν υποδέχεται στο Ελιζέ τον Αυστραλό πρωθυπουργό -Νέα αρχή μετά την κόντρα για τα υποβρύχια - iefimerida.gr

Ο Μακρόν υποδέχεται στο Ελιζέ τον Αυστραλό πρωθυπουργό -Νέα αρχή μετά την κόντρα για τα υποβρύχια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: AP Photo/Manu Fernandez
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό της Αυστραλίας θα έχει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών, που είχαν πληγεί από την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα.

Ο Μακρόν και ο Άντονι Αλμπανέζι θα εστιάσουν τις συνομιλίες τους στο γεύμα εργασίας στο Ελυζέ στην «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» μετά την κόντρα για τα υποβρύχια και θέματα που αφορούν στη σταθερότητα στην περιοχή του Ειρηνικού και στην κλιματική αλλαγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση των ηγετών Γαλλίας και Αυστραλίας μετά την ακύρωση τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον τέως πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον του συμβολαίου για τη ναυπήγηση δώδεκα ντιζελοκίνητων υποβρυχίων, αλλά η πρώτη τετ-α-τετ επαφή του Αλμπανέζε με τον Μακρόν μετά την τηλεφωνική τους συνομιλία στις 26 Μαϊου.

Ο Αλμπανέζε, που επικράτησε του συντηρητικού Μόρισον στις εκλογές του Μαϊου, κατέστησε προτεραιότητά του την αποκατάσταση του διεθνούς ίμαζτ της Αυστραλίας, ειδικά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ο Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι περιμένει με ανυπομονησία τη συνάντηση κι επεσήμανε ότι η ατζέντα του Αλμπανέζε για την κλιματική αλλαγή και τις σχέσεις με την Κίνα «έχει πολλά κοινά με την ατζέντα της Γαλλίας, απ’ ό,τι εκείνη του προκατόχου του». «Προσβλέπω σε αυτές τις συνομιλίες με πολλή αισιοδοξία και αποφασιστικότητα καθώς η Αυστραλία είναι μεγάλος εταίρος και η κατάσταση που κληρονόμησε η νέα ηγεσία από την κακή συμπεριφορά της προηγούμενης δεν ήταν καλή».

Η ακύρωση του συμβολαίου για τα γαλλικά υποβρύχια προκάλεσε άνευ προηγουμένου κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών σε τέτοιο βαθμό που ο απερχόμενος Γάλλος ΥΠ ΕΞ, Ζαν Υβ Λεντριάν επιδοκίμασε πρόσφατα την ήττα του Μόρισον στις εκλογές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μεγάλο πλεονέκτημα»

Η στροφή της Αυστραλίας έγινε μετά τη σύναψη της συμφωνίας ασφαλείας AUΚUS με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που θα παράσχουν τώρα στην Καμπέρα πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Εξοργισμένος τότε ο Μακρόν είχε ανακαλέσει τους πρέσβεις της χώρας του στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Η ακύρωση του συμβολαίου προκάλεσε τη μήνη της Γαλλίας ιδιαίτερα επειδή θεωρεί εαυτήν μεγάλη δύναμη στον Ειρηνικό λόγω των υπερπόντιων κτήσεών της μεταξύ άλλων στη Νέα Καληδονία και τη Γαλλική Πολυνησία.

Το κλίμα στις διμερείς σχέσεις άλλαξε μετά την εκλογή του Αλμπανέζε και την ανακοίνωσή του στις αρχές Ιουνίου μιας συμφωνίας αποζημίωσης ύψους 555 εκατ. ευρώ με τον γαλλικό όμιλο Naval Group για την ακύρωση του συμβολαίου για τα υποβρύχια. «Είναι σημαντικό να γίνει αποκατάσταση των σχέσεων», είπε ο Αλμπανέζε σε κρατικό δίκτυο της Αυστραλίας στις 24 Ιουνίου. «Η Γαλλία είναι σημαντική δύναμη στην Ευρώπη, αλλά και στον Ειρηνικό».

Ο προκάτοχος του Μόρισον στην πρωθυπουργία, Μάλκολμ Τέρνμπουλ είπε ότι η σημερινή συνάντηση του Αλμπανέζε με τον Μακρόν συνιστά «μεγάλη ευκαιρία» για να ξεπεράσουν οι δύο χώρες μια «πολύ κακή περίοδο», όταν η γαλλική κυβέρνηση «ούτε σήκωνε το τηλέφωνο». Ο Αλμπανέζε «δεν είναι Σκοτ Μόρισον, κι αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα», δήλωσε σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Montaigne στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ