Απροσδόκητα οφέλη από την επίσκεψη στις ΗΠΑ αποκόμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιστρέφει στη Γαλλία έχοντας «στις αποσκευές» του τις δεσμεύσεις του Τζο Μπάιντεν για περισσότερη και καλύτερη συνεργασία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ο Τζο Μπάιντεν ξάφνιασε όταν υποστήριξε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το αμφιλεγόμενο πακέτο αμερικανικών επιδοτήσεων.
Το τελευταίο διάστημα, στην Ευρώπη επικρατεί οργή λόγω του νόμου του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (ΙRA) -ένα πακέτο 369 δισ. δολαρίων για την πράσινη βιομηχανία-, ο οποίος μπορούσε να αποστραγγίσει τις επενδύσεις από την ΕΕ και να τις μεταφέρει στις ΗΠΑ.
Χώρες με ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, είχαν εκδηλώσει την ενόχλησή τους, λέγοντας ότι ο νόμος αυτός των ΗΠΑ θα μπορούσε δυνητικά να κριθεί παράνομος για τη διάκριση εις βάρος ξένων εταιρειών στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και την ενθάρρυνση των καταναλωτών να «αγοράσουν αμερικανικά».
Ο Μπάιντεν ανέτρεψε τις εκτιμήσεις
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, η επίσκεψη του Μακρόν στις ΗΠΑ είχε χαρακτηριστεί ως ύστατη -αλλά καταδικασμένη- προσπάθεια για να διασφαλιστεί μια εκεχειρία στον «πόλεμο» των Βρυξελλών με την Ουάσιγκτον, προτού ΕΕ και ΗΠΑ εμπλακούν σε έναν αγώνα επιδοτήσεων ή σε πλήρη εμπορικό πόλεμο με αντισταθμιστικούς δασμούς.
Σε μια ευχάριστη συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν την Πέμπτη, ωστόσο, ο Μπάιντεν παραχώρησε πολύ περισσότερο έδαφος από ό,τι είχε θεωρηθεί δυνατό.
«Υπάρχουν τροποποιήσεις που μπορούμε να κάνουμε, οι οποίες ουσιαστικά διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν ή και να πράττουν μόνες τους, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλυθεί. Ποτέ δεν σκόπευα να αποκλείσω τους συνεργάτες μας. Επιστρέψαμε στη δουλειά, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στον παραγωγικό τομέα στην Αμερική, αλλά όχι εις βάρος της Ευρώπης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το ζήτημα του αποκλεισμού της Ευρώπης ήταν το μήλον της Εριδος μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Σε μια εποχή που η Ευρώπη πληρώνει δραματικά υψηλότερες τιμές ενέργειας από τις ΗΠΑ, πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού ως μια εχθρική προσπάθεια της Ουάσιγκτον να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή αδυναμία.
Μπάιντεν: Δεν ζητά «συγγνώμη», αλλά δεσμεύεται για διορθώσεις στον νόμο για τις πράσινες επιδοτήσεις
Αρκετοί κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον της Κίνας, αντί να ανταγωνίζονται η μία την άλλη.
Αυτή η λογική φαινόταν να εισακούεται από τον Μπάιντεν. Αν και «δεν ζητά συγγνώμη» για τη νομοθεσία που είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι τμήματα του νομοσχεδίου ενδεχομένως να χρειάζονται διόρθωση. «Προφανώς θα υπάρξουν δυσλειτουργίες και εμείς πρέπει να συμβιβάσουμε τις αλλαγές σε αυτό», είπε.
Είπε ότι έχουν γίνει εξαιρέσεις για εταιρείες που είχαν συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ, αλλά είπε ότι αυτό θα πρέπει να επεκταθεί γενικότερα στους «συμμάχους».
Αισιόδοξος ο Μακρόν, αλλά και ανήσυχος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων Μπάιντεν
Ο Μακρόν φάνηκε αισιόδοξος για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Σίγουρα, όμως, θα περιμένει να δει πότε και αν τα λόγια θα γίνουν πράξη.
«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για τον νόμο και αποφασίσαμε να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας… καθώς και τις επενδύσεις μας, επειδή μοιραζόμαστε την ίδια ισχυρή βούληση να διασφαλίσουμε τις βιομηχανίες μας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Μένει να φανεί, ωστόσο, πόσα θα γίνουν στην πράξη και αν ο Μπάιντεν έκανε περισσότερες παραχωρήσεις στη φιλική δημόσια εμφάνισή του με τον Μακρόν από όσες πραγματικά θα μπορούσε να προσφέρει. Είναι, για παράδειγμα, πιθανό να αντιμετωπίσει εχθρικότητα στο Κογκρέσο, αν προσπαθήσει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για μια πρωτοβουλία-ορόσημο όπως το IRA.