Γεμάτη μείζονα ζητήματα είναι η ατζέντα της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο, με πρώτο και κυριότερο την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, με τις διαβουλεύσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη επίσημη κρατική επίσκεψη που δέχεται ο δεύτερος από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου, να επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στα σημαντικά οικονομικά ζητήματα που έχουν προκύψει.
Εκτιμάται ότι ο Μακρόν θα παρουσιάσει στον Μπάιντεν μια πολύ σαφή λίστα επιθυμιών. Συγκεκριμένα, θα επιδιώξει να μάθει εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι σε θέση να προσφέρει φθηνότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αλλά και πρόσβαση των χωρών της ΕΕ σε ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πράσινες βιομηχανίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, εάν ο Μπάιντεν δεν καταφέρει να ικανοποιήσει -τουλάχιστον έως έναν βαθμό- τα αιτήματα του Γάλλου προέδρου, ένας διατλαντικός εμπορικός πόλεμος θα είναι λίγο-πολύ αναπόφευκτος, διακινδυνεύοντας έναν αγώνα επιδοτήσεων μεταξύ Ευρώπης εναντίον Αμερικής και δασμούς ως αντίποινα.
Για αθέμιτο ανταγωνισμό και εμπορικά κέρδη από τον πόλεμο κατηγορεί ο Μακρόν τον Μπάιντεν
Το επιχείρημα του ευρωπαϊκού στρατοπέδου είναι ότι η Αμερική πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ευρώπη, η οποία φέρει το οικονομικό βάρος του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη πιεσμένοι από τις τιμές-ρεκόρ της ενέργειας που κυμαίνονται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι είναι εξοργισμένοι για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον εισήγαγε ένα πακέτο επιδοτήσεων που -σύμφωνα με τους ίδιους- θα απομυζήσει περαιτέρω τις επενδύσεις από την Ευρώπη.
Μετά τη δημόσια μεταξύ τους διαμάχη, μάλιστα, Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν βρήκαν κοινό έδαφος στον αθέμιτο ανταγωνισμό που παροτρύνει η πρόσφατα υπογραφείσα νομοθεσία των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, η οποία ενθαρρύνει τους καταναλωτές να «αγοράσουν αμερικανικά» ηλεκτρικά οχήματα -μια κίνηση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις μεγάλες βιομηχανίες αυτοκινήτων της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Ήδη, από το τέλος Οκτωβρίου όταν και συναντήθηκαν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ για την αποκατάσταση των υπό κατάρρευση σχέσεών τους, το μήνυμα από το γεύμα στο Παρίσι ήταν ότι εάν οι ΗΠΑ δεν υποχωρήσουν, τότε η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει. Τώρα, λοιπόν, ο Μακρόν θα πιέσει για «περισσότερη διατλαντική ενότητα», τόσο στις επενδυτικές πολιτικές όσο και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ο Μπάιντεν πρέπει να λάβει υπόψη του τι συμβαίνει μετά τον πόλεμο. Η ΕΕ φέρει το κύριο βάρος των κυρώσεων και ο αντίκτυπος αυτής της προσπάθειας κατά της Ρωσίας είναι αρκετά σαφής. Υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν οι ανισορροπίες καθώς η ΕΕ πληρώνει υψηλότερες τιμές ενέργειας και οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν τις επενδύσεις στη βιομηχανία», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Elysée στο Politico.
Oι Γάλλοι θέλουν η κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέσει τις εταιρείες που πωλούν υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη να διατηρήσουν τις τιμές σε αποδεκτά επίπεδα προκειμένου να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να υπομείνουν το μεγαλύτερο βάρος από τις κυρώσεις. Το Elysée πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μια σειρά από επιλογές στις οποίες θα μπορούσε να εργαστεί για να μειώσει τις τιμές.
Η απροθυμία των ΗΠΑ και ο χρόνος που τελειώνει για την Ευρώπη
Σύμφωνα με το περιοδικό, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν στις ΗΠΑ υπάρχει η «όρεξη» για να ενδώσουν στις γαλλικές απαιτήσεις. Εάν οι ΗΠΑ δεν τροποποιήσουν τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού (IRA), η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει «καταναγκαστικά» μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες επωφελούνται από τους ίδιους όρους με τις αμερικανικές, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Oλιβιέ Μπεστ.
Την ίδια στιγμή, όμως ο χρόνος για την Ευρώπη εξαντλείται, καθώς βασικά από τα αιτήματά της πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο από τις ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι έχουν οξύνει τη δική τους απάντηση στον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού, με πολλούς να ζητούν από την Ευρώπη να προωθήσει επειγόντως το δικό της πακέτο επιδοτήσεων για την προστασία των ευαίσθητων βιομηχανιών.
Ο ίδιος ο Μακρόν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα σταθεί αμέτοχος να παρακολουθεί τους Αμερικανούς και τους Κινέζους να ακολουθούν επιθετικές πολιτικές κρατικών επιδοτήσεων. Η Γαλλία πιέζει ώστε η ΕΕ να αναπτύξει το δικό της κύμα επιδοτήσεων και να τις διατηρήσει για τους ευρωπαίους κατασκευαστές.
Αλλά η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να ενοχλείται από το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «παίζουν με τη φωτιά». Αντίθετα, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ ενθάρρυνε τις Βρυξέλλες να κάνουν το ίδιο και να εντείνουν την οικονομική υποστήριξη για να καταστήσουν την Ευρώπη λιγότερο εξαρτημένη από ξένους προμηθευτές.
Εάν η εκστρατεία του Μακρόν αποτύχει, οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σκληρή επιλογή: είτε να ακολουθήσουν τον δρόμο του προστατευτισμού και να ρισκάρουν έναν αγώνα επιδοτήσεων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά είτε να μείνουν στην θέση τους και να παρακολουθήσουν τα προστατευτικά τείχη να υψώνονται σε όλο τον κόσμο.