Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν μελετά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει απέναντι στον αριστερό συνασπισμό Nupes και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ανέβασε τα ποσοστά του στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και ακολουθεί το κυβερνών κόμμα σε απόσταση «μιας χούφτας ψήφων».
Φαίνεται πως ήρθε η ώρα για τον Μακρόν να βγάλει ξανά από την προεδρική ντουλάπα τη στολή του πολέμαρχου, η οποία μετά την εκλογή του στην προεδρία της δημοκρατίας είναι αλήθεια πως είχε κάπως παροπλιστεί, γράφουν σήμερα τα γαλλικά ΜΜΕ.
Φορώντας τη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται στα ύψη, αφήνοντας τους αντιπάλους του αρκετά πίσω. Γιατί, λοιπόν, να μην το επιχειρήσει ξανά ενόψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών;
Σύμπτωση ή όχι, ο Εμανουέλ Μακρόν αναχωρεί αυτή την εβδομάδα για διήμερη περιοδεία στα Βαλκάνια, με πρώτη στάση τη Ρουμανία, όπου θα συναντήσει Γάλλους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της έντονης παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Δεύτερη στάση στη Μολδαβία, αυτή τη φορά έπειτα από πρόσκληση της προέδρου Maia Sandu.
Και γιατί να μη σταματήσει και στο Κίεβο, η μη επίσκεψή του στο οποίο έχει συζητηθεί τις τελευταίες μέρες, για να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο και σύμβολο της αντίστασης στη ρωσική εισβολή, Βολοντίμιρ Ζελένσκι;
Προς το παρόν, το Μέγαρο των Ηλυσίων διαβεβαιώνει ότι «τίποτα δεν έχει αποφασιστεί» και υπενθυμίζει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έλεγε από την αρχή ότι θα πήγαινε στο Κίεβο μόνον όταν η «επίσκεψη θα ήταν η πιο χρήσιμη για τον πρόεδρο Ζελένσκι». Παράλληλα, παραμερίζει κάθε κατηγορία για καμουφλαρισμένη εκστρατεία: «Αυτό λέγεται προεδρία, και αυτή είναι η εντολή που του έδωσαν οι Γάλλοι».
Τα προβλήματα του Ensemble
«Το Ensemble! δεν δικαιολογεί το όνομά του», παρατηρεί ο διάσημος πολιτικός αναλυτής Jérôme Jaffré, διευθυντής του Κέντρου Μελετών για την Κοινή Γνώμη. «Το στρατόπεδο του προέδρου υφίσταται μια γενεαλογική και κοινωνική συρρίκνωση. Σύμφωνα με την Ipsos, συγκεντρώνει μόνο το 15% των ψήφων των ατόμων κάτω των 60 ετών και έχει καλύτερες επιδόσεις με 33% μόνο μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών».
Σε αυτήν ακριβώς την ηλικιακή περιοχή, όπου χωλαίνει περισσότερο το κόμμα του προέδρου, θα κληθεί να απευθυνθεί την εβδομάδα αυτή ο Μακρόν, ώστε να αποσπάσει νεαρότερους εκλογείς από το Nupes.
Ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο
Ανεξάρτητα τού αν θα επισκεφθεί την Ουκρανία ή όχι, ωστόσο, για τον Εμανουέλ Μακρόν η εβδομάδα μεταξύ των δύο γύρων θα κυλήσει στο φόντο των διεθνών και παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων.
Ο επικεφαλής του κράτους έδωσε τον τόνο τη Δευτέρα, εγκαινιάζοντας τη διεθνή έκθεση άμυνας Eurosatory στη Villepinte. «Πρέπει να ενισχύσουμε μια βιομηχανία και μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική και τεχνολογική βάση που είναι πολύ ισχυρότερη και πολύ πιο απαιτητική», δήλωσε.
«Διαφορετικά, θα φτιάξουμε τις εξαρτήσεις του αύριο». Αυτή ήταν μια ευκαιρία για τον ίδιο να κάνει μια έκκληση υπέρ της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και, υπόρρητα, να τονίσει τις διαφορές του με τις θέσεις της NUPES ως προς το ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, αλλά και σχετικά με την Ευρώπη, δύο θέματα διαφωνίας με τα αριστερά κόμματα που ένωσε ο Jean-Luc Mélenchon και δύο θέματα με τα οποία οι σύμμαχοι του Nupes απέφευγαν μέχρι στιγμής να ασχοληθούν προσεκτικά, αλλά με τα οποία ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλει τώρα να τους φέρει αντιμέτωπους.
Το στοίχημα του Nupes
Αυτό που πέτυχε το Nupes, σύμφωνα ξανά με τον Ζερόμ Ζαφρέ, ήταν ουσιαστικά να κεφαλαιοποιήσει ένα μεγάλο όνομα, αυτό του αρχηγού, κάτω από το οποίο σχεδόν εξαφανίστηκαν οι ιδιαίτερες αποχρώσεις των συμμετεχόντων στον συνασπισμό.
Ωστόσο, «το Nupes δεν προσελκύει τις εργατικές τάξεις. Μόνο το 18% της εργατικής τάξης που προσήλθε το ψήφισε. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ψήφους της μεσαίας τάξης, με το 35% της μεσαίας τάξης να ψηφίζει τους υποψηφίους της. Η ψήφος υπέρ του Nupes αυξάνεται με το επίπεδο εκπαίδευσης (17% μεταξύ των ψηφοφόρων χωρίς απολυτήριο έως 32% μεταξύ των ψηφοφόρων με απολυτήριο +3) και μειώνεται με το επίπεδο του εισοδήματος (34% των ψήφων που δόθηκαν μεταξύ των ψηφοφόρων με χαμηλά εισοδήματα και μόνο 22% μεταξύ των ψηφοφόρων με υψηλά εισοδήματα)».
«Δεν έχουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο να χάσουμε από τώρα μέχρι την Παρασκευή, ας μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή χειραγώγησης στο Nupes», ανέφερε η πρωθυπουργός, Elisabeth Borne, τη Δευτέρα.
«Ο Jean-Luc Mélenchon λέει ψέματα για το πρόγραμμά μας, ισχυριζόμενος ότι θα θέλαμε να αυξήσουμε τον ΦΠΑ. Δεν είναι αλήθεια: δεν θα βάλουμε άλλον φόρο. Είναι πραγματικά αρκετά ειρωνικό να το λέει κάποιος ο οποίος φαντάζεται δεκάδες ανύπαρκτους φόρους. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε αυτά τα ψέματα».
Η Ελιζαμπέτ Μπορν καταγγέλλει το πρόγραμμα Μελανσόν
Μετά τη συνάντηση με τους οπαδούς της, η πρωθυπουργός επέστρεψε στο Calvados για να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του δεύτερου γύρου και να προετοιμαστεί για την Τετάρτη, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει την κορύφωση της επίθεσης με «τον μέγιστο αριθμό δημόσιων συναντήσεων σε όλη τη Γαλλία», με στόχο να καταγγείλει, να καταγγείλει και να καταγγείλει ξανά το πρόγραμμα του Jean-Luc Mélenchon, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος θα ολοκληρώσει την προεκλογική εκστρατεία αργά το απόγευμα της Παρασκευής, επιστρέφοντας από την περιοδεία του στα Βαλκάνια, με την επίσκεψη στην έκθεση νέων τεχνολογιών Vivatech.
«Θα είναι μια ευκαιρία να χαιρετίσουμε την επιχειρηματικότητα της Γαλλίας» υπερηφανεύεται η συνοδεία του, υποσχόμενη «μια τονωτική ομιλία για τις νέες εταιρείες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις».
Το Σάββατο 18 Ιουνίου, ωστόσο, μία μέρα πριν από τις εκλογές, θα μεταβεί στο Mont Valérien για να γιορτάσει την επέτειο της έκκλησης της 18ης Ιουνίου που ξεκίνησε ο στρατηγός Ντε Γκωλ το 1940. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει προγραμματίσει να εκφωνήσει ομιλία. Όπως όμως και με το ταξίδι του στην Ανατολική Ευρώπη, δεν υπάρχει ανάγκη για αποκρυπτογράφηση.