Mια σημαντική διπλωματική νίκη πέτυχε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Παρίσι μετά την συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν και ο Ζελένσκι υπέγραψαν σήμερα στο Παρίσι διμερή συμφωνία για την ασφάλεια, η οποία αποσκοπεί να διασφαλίσει σε μακροχρόνιο πλαίσιο τη χορήγηση μη στρατιωτικής και στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.
Στο κείμενο της συμφωνίας, η Γαλλία αναλαμβάνει να παράσχει το 2024 «έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης» στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, μετά την υποστήριξη την οποία υπολογίζει σε 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ το 2022 και 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023.
Αφού προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ορλί νότια της γαλλικής πρωτεύουσας, ο Ζελένσκι έφτασε στο παλάτι του Ελιζέ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μακρόν για να υπογράψει τη συμφωνία.
Η γαλλική προεδρία δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι το σύμφωνο θα έχει διάρκεια 10 ετών και θα περιλαμβάνει ακριβείς δεσμεύσεις από τη γαλλική πλευρά, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών δεσμεύσεων.
Θα ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα του πυροβολικού, δήλωσε η προεδρία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, μετέδωσε το France24.
Η συμφωνία πρόκειται επίσης να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος προς τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, δήλωσαν αξιωματούχοι.
O Ζελένσκι ξεκίνησε διπλωματικό μαραθώνιο για την Ουκρανία
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στον τρίτο του χρόνο, ο Ζελένσκι επρόκειτο να κάνει περαιτέρω εκκλήσεις για συνεχή βοήθεια με χρηματοδότηση και εξοπλισμούς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σάββατο, όπου έχουν συγκεντρωθεί ηγέτες όπως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.
Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Ζελένσκι πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση στο ανατολικό μέτωπο λόγω έλλειψης πυρομαχικών και με νέα ένταση των ρωσικών επιθέσεων.
Σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Αβντίεβκα, η οποία έχει γίνει κύριος ρωσικός στόχος ενόψει της επετείου της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Το μακροπρόθεσμο μέλλον των δισεκατομμυρίων δολαρίων δυτικής βοήθειας είναι εν τω μεταξύ αμφίβολο, με το μεγαλύτερο μέρος να έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που βρίσκονται στη δίνη μιας εκλογικής χρονιάς.
Ένα πιθανό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ανασταλεί στην Ουάσινγκτον από πέρυσι λόγω διαμάχης στο Κογκρέσο, με την βουλή των αντιπροσώπων να έχει τον τελευταίο λόγο.
Η ΕΕ έχει επίσης παραδεχθεί ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει μόνο το ήμισυ του ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού που υποσχέθηκε να στείλει μέχρι τον Μάρτιο.
Η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία
Ωστόσο, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι το σύμφωνο ασφαλείας που υπεγράφη στο Βερολίνο σήμερα, Παρασκευή καταδεικνύει ότι η Γερμανία «δεν θα εγκαταλείψει» την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πακέτο άμεσης στρατιωτικής στήριξης ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
«Αυτό το έγγραφο … δείχνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία στην άμυνά της κατά των επιθέσεων της Ρωσίας. Έχω πει συχνά: για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε επίσης την υπογραφή της συμφωνίας «ιστορικό βήμα».
Η συμφωνία προβλέπει την υποστήριξη της μεταπολεμικής Ουκρανίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου στρατού που θα μπορεί να αποκρούσει περαιτέρω επιθέσεις από τη Ρωσία στο μέλλον.
«Η συμφωνία μας για την ασφάλεια είναι ένα πραγματικά πρωτοφανές διμερές έγγραφο», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Ζελένσκι επισκιάστηκε εν τω μεταξύ από την ανακοίνωση την Παρασκευή του θανάτου σε ρωσική φυλακή του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις.
«Προφανώς τον σκότωσε ο Πούτιν», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Βερολίνο. «Όπως χιλιάδες άλλοι που έχουν βασανιστεί».
Είπε ότι αυτό καταδεικνύει γιατί ο Πούτιν πρέπει να εξαναγκαστεί «να χάσει τα πάντα και να λογοδοτήσει για τις πράξεις του».