Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να οριστεί «φόρος άνθρακα» στα σύνορά τους, γνωστοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, αυτή η εξέλιξη δείχνει πως «η Ευρώπη πηγαίνει μπροστά». Μάλιστα, ο Μακρόν κάνει λόγο μέσω Twitter και για προσωπική δικαίωση, καθώς -όπως τονίζει- δίνει αυτήν τη μάχη από το 2017.
«Η Ευρώπη κινείται μπροστά. Μια συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των κρατών-μελών για έναν "φόρο άνθρακα" στα σύνορά μας, μια μάχη που τη δίνω από το 2017, που αποτελεί μια προτεραιότητα της γαλλικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε χαρακτηριστικά.
Τον προηγούμενο Αύγουστο ο Μακρόν είχε ζητήσει «συμφωνία επείγουσας ανάγκης» για την κλιματική αλλαγή, ενόψει της διάσκεψης για το κλίμα (COP26) που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη, τον Νοέμβριο.
«Ας καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο ύψος της επείγουσας ανάγκης», είχε γράψει στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, για να συμπληρώσει σχετικά:
«Η έκθεση της GIEC δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Και πάλι. Η ώρα της αγανάκτησης είναι πίσω μας. Συμφωνία του Παρισιού, μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νόμος για το κλίμα… Η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό αυτών που αναλαμβάνουν δράση».
Στη σκωτσέζικη πόλη, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η ΕΕ είχε στείλει το μήνυμα πως επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει στην «πράσινη» μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε διεθνές επίπεδο, με τα όποια πολιτικά και οικονομικά οφέλη προκύψουν από αυτήν τη μάχη, πέραν του οικολογικού.
Μακρόν: Στους στόχους της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο φόρος στον άνθρακα
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε εντάξει στις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα έχει διάρκεια έξι μήνες, τον φόρο στον άνθρακα.
Ανάμεσα στους στόχους του Γάλλου προέδρου είναι η «ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας», ιδίως της στρατιωτικής αυτονομίας της, η αναμόρφωση των συμφωνιών Σένγκεν, η προώθηση του «κλιματικού πακέτου» με τη φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και η σύναψη «συμφωνίας ειρήνης και φιλίας με την Αφρική», υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.