Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν κατά των αντιεμβολιαστών, τους οποίους, όπως δήλωσε, θέλει να τσαντίσει και να αποκλείσει από την κοινωνική ζωή.
Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στην εφημερίδα «Le Parisien» προκάλεσαν ιδιαίτερη ένταση στην Εθνοσυνέλευση και ανάγκασαν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να αναστείλει τις εργασίες του σώματος προχθές τα μεσάνυχτα, εξαιτίας του χάους που προκλήθηκε.
Η συζήτηση αφορούσε το εμβολιαστικό πάσο, με το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους περίπου πέντε εκατομμύρια ανεμβολίαστους Γάλλους άνω των 12 ετών.
Μιλώντας στη «Le Parisien» για το υγειονομικό πάσο, ο κ. Μακρόν είχε δηλώσει νωρίτερα: «Δεν θα τους βάλω φυλακή, δεν θα τους εμβολιάσω με το ζόρι. Και, άρα, πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου δεν θα μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο, δεν θα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό, δεν θα μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, δεν θα μπορείτε να πάτε στο θέατρο, δεν θα μπορείτε να πάτε στον κινηματογράφο…».
«Εγώ δεν είμαι εδώ για να τσαντίζω τους Γάλλους (emmerder). Ε, όμως, τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ως το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική… Όταν η ελευθερία μου απειλεί την ελευθερία των άλλων, γίνομαι ανεύθυνος. Και ένα ανεύθυνο άτομο δεν είναι πια πολίτης», ήταν οι ακριβείς φράσεις του στην εφημερίδα «Le Parisien».
Η δήλωση του Μακρόν δεν θα μπορούσε φυσικά να περάσει απαρατήρητη ούτε από τα γαλλικά αλλά ούτε και από τα διεθνή ΜΜΕ. Η γαλλική λέξη «emmerder» [βγαίνει από τη λέξη merde= σκατά], που χρησιμοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος, μπήκε στο στόχαστρο γλωσσολόγων, δημοσιογράφων και αναλυτών της επικαιρότητας, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν αν η εν λόγω έκφραση ήταν επίτηδες χυδαία ή εάν χρησιμοποιήθηκε «κατ’ ευφημισμόν». Τα περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ την απέδωσαν τελικά ως «piss off» («εκνευρίζω», «σπάω τα νεύρα κάποιου»).
Περισσότερο απασχόλησε, ωστόσο, η ουσία της επίθεσης του Εμανουέλ Μακρόν στους αντιεμβολιαστές. Η Γαλλία έχει ήδη εμβολιάσει το 90% περίπου του πληθυσμού της, αλλά εμφανίζει περίπου 300.000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σκληρά.
Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» έκανε μια ψύχραιμη ανάλυση στο κεντρικό της άρθρο και προσπάθησε να εξηγήσει γιατί ο Μακρόν έφτασε σε αυτό το ακραίο σημείο:
Γράφει αναλυτικά, με τίτλο «Η απόγνωση του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στους ανεμβολίαστους είναι ένα όπλο διπλής κοπής»:
Η αναταραχή που προκάλεσαν τα λόγια του προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία ειπώθηκαν μπροστά σε ένα πάνελ αναγνωστών της εφημερίδας Le Parisien, που του έθεταν ερωτήσεις, για την υγειονομική κρίση, ήταν όντως πρωτόγνωρη.
«Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποιώντας μια κακιά λέξη [emmerder] για να κάνει μετωπική επίθεση σε μια κατηγορία πολιτών που αρνούνται να εμβολιαστούν και δεν πείθονται ως σήμερα να το κάνουν. Είναι μια κατηγορία περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία εκπροσωπεί μια μικρή μειοψηφία του 8%, αλλά που έχει βάλει απέναντί της όλη την υπόλοιπη κοινωνία: οι υγειονομικοί, για παράδειγμα, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση μετά τη διετή πανδημία, βλέπουν να καταφθάνουν στις εντατικές ασθενείς που θα μπορούσαν να το είχαν αποφύγει, αν είχαν εμβολιαστεί. Για τον ίδιο λόγο οργίζονται ασθενείς που πάσχουν από άλλες μακροχρόνιες παθολογικές ασθένειες και αδυνατούν να χειρουργηθούν ή χάνουν τη θέση τους για δεύτερη και τρίτη φορά. Όσο δεν υπήρχε το εμβόλιο, όλοι έκαναν υπομονή. Τώρα η οργή δεν συγκρατιέται.
Από αυτή την άποψη έχει δίκιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που θέλει να αυξήσει την πίεση στους ανεμβολίαστους. Τίποτα πιο πειστικό από το επιχείρημα ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί μόνο ευκαιρία, αλλά και το καλύτερο όπλο για τη συλλογική μάχη κατά της πανδημίας. Όσοι φωνάζουν για «δικτατορίες» έχουν παρωπίδες. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι σε μια δημοκρατία η ατομική ελευθερία σταματάει εκεί που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου.
Από άποψη φρασεολογίας, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Ένας πρόεδρος Δημοκρατίας, εγγυητής της ενότητας του έθνους, μπορεί να δώσει την αίσθηση πως θέλει να απομονώσει εντελώς ένα μέρος των συμπολιτών του, λέγοντας: «Όταν η ελευθερία μου έρχεται να απειλήσει τους άλλους, γίνομαι ανεύθυνος. Και ένα ανεύθυνο άτομο, δεν είναι πια πολίτης».
Ένας λάτρης της γαλλικής γλώσσας σαν τον Μακρόν, πώς γίνεται να απαξιώνει τις τόσες επιλογές που διαθέτει το λεξιλόγιό μας και να προτιμάει μια λέξη [emmerder] που προκαλεί τη λαϊκή οργή;
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι τα λόγια του προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν μια έμμεση δήλωση υποψηφιότητας για ανανέωση της θητείας του. Επίσης, ότι είχε στόχο να μονοπωλήσει την επικοινωνιακή σκηνή και να τελειώνει με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Στο στόχαστρο είχε βάλει σίγουρα τον Ζαν Λικ Μελανσόν (ριζοσπαστική αριστερά), ο οποίος δίνει ολομέτωπο αγώνα για να μην υιοθετηθεί το υγειονομικό πάσο για εμβολιασμένους. Αλλά και τους βουλευτές του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί (Δεξιά), οι οποίοι είναι διχασμένοι πάνω σε αυτό το ζήτημα. Η υποψήφιά τους για την προεδρία της Δημοκρατίας, για παράδειγμα, η Βαλερί Πεκρές, ετάχθη υπέρ της υπερψήφισης του υγειονομικού πάσου, αλλά οι βουλευτές του κόμματος ανθίστανται.
Ωθώντας, λοιπόν, στα άκρα την κριτική του για τους ανεμβολίαστους, ο Εμανουέλ Μακρόν στοχοποίησε και τους βουλευτές που τους υποστηρίζουν. Μεταμόρφωσε έτσι τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε πολιτικό διάλογο γύρω από τα όρια των δικαιωμάτων της μειοψηφίας σε μια Δημοκρατία.
Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τα λόγια του λαϊκίστικα ή ακόμη και διχαστικά και τον τρόπο του επιθετικό. Ωστόσο, όλο το τελευταίο διάστημα, ο Μακρόν επιδίωξε να κατευνάσει τα πάθη και να προωθήσει το λεγόμενο «στρατόπεδο της λογικής». Απεδείχθη ότι στους εμβολιασμούς ούτε τα ορθολογικά επιχειρήματα ούτε τα θετικά αποτελέσματα μπόρεσαν να πείσουν τους αδιάλλακτους αντιεμβολιαστές που είναι συνήθως απέναντί του και πολιτικά. Και μάλλον αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που μέτρησε πριν ο Εμανουέλ Μακρόν περάσει στην επίθεση».
Πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Μακρόν
Ας σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για μια νέα θητεία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή πρώτος στις δημοσκοπήσεις, 100 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν στις 10 και 24 Απριλίου 2022.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ifop-Fiducial για τη «Le Figaro» και το κανάλι LCI, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι πρώτος με 27% και ακολουθούν η Βαλερί Πεκρές (Δεξιά) 16%, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν 16%, ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ μ13,5%, ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν 8,5% και η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγό 3,5%.
Στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι νικητής με κάθε πιθανό αντίπαλο. Αν έχει αντίπαλο τη Λεπέν θα κερδίσει με 59%-41%. Αν έχει αντίπαλο τη Βαλερί Πεκρές θα κερδίσει με 55%-45%. Αν έχει αντίπαλο τον Ερίκ Ζεμούρ θα κερδίσει με 63%-37%.
Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η επίμαχη φράση του Μακρόν «να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους» θα ανεβάσει και άλλο τα ποσοστά του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου.