Την προσπάθεια της Γαλλίας να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης διαφήμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, τρολάροντας παράλληλα τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Έχω έναν καλό φίλο στην άλλη πλευρά του ωκεανού [sic], που λέει "τρυπήστε, μωρό μου, τρυπήστε". Εδώ δεν χρειάζεται να εξορύξουμε, εδώ λέμε "βάλε το βύσμα στην πρίζα, μωρό μου"», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του κατά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής Δράσης για την τεχνητή νοημοσύνη στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ο Μακρόν καυχήθηκε ότι η Γαλλία μπορεί να τροφοδοτήσει τεράστιες ενεργειακές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη χάρη στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η Γαλλία παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια απ' ό,τι καταναλώνει, σημείωσε ο ένοικος του Ελιζέ, κάτι που την καθιστά ελκυστικό προορισμό για εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. «Εδώ είναι διαθέσιμη και θα πάμε γρήγορα και μάλιστα πολύ γρήγορα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι η Ευρώπη «επέστρεψε στην κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης, αφού ανακοίνωσε την Κυριακή επενδύσεις ύψους 109 δισ. ευρώ «τα επόμενα χρόνια», μετά την ανακοίνωση από τον Τραμπ σχεδίου αμερικανικών επενδύσεων ύψους μισού τρισ. δολαρίων στην ΑΙ τον περασμένο μήνα.
Μακρόν: «Κάλεσμα αφύπνισης της Ευρώπης η σύνοδος για την τεχνητή νοημοσύνη»
Στρέφοντας το βλέμμα πέρα από τη Γαλλία, ο Μακρόν χαρακτήρισε επίσης τη σύνοδο κορυφής του Παρισιού «ένα κάλεσμα αφύπνισης» για την Ευρώπη, προκειμένου να αναπτύξει τη δική της στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι τεχνολογικοί παίκτες της γηραιάς ηπείρου κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να αποκαλύψει σήμερα Τρίτη μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, στη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής. Ο Μακρόν είπε ότι υπάρχει μια «μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη» να «απλουστεύσει τη νομοθεσία, να εμβαθύνει τις ευρωπαϊκές αγορές και να επενδύσει σε ικανότητες υπολογισμού».
Παράγοντες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προσάπτουν στη νομοθεσία της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, που απαγορεύει ορισμένες πρακτικές και εισάγει διασφαλίσεις για άλλες, ότι πνίγει την καινοτομία. Αν και ο Μακρόν είπε ότι η ΑΙ θα αναπτυχθεί για να «υπηρετεί την ανθρωπότητα», πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να «συγχρονιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο» όσον αφορά τις άδειες, τις εξουσιοδοτήσεις και τις κλινικές δοκιμές.
Μακρόν σε ευρωπαϊκές εταιρείες: «Αγοράστε ευρωπαϊκά»
Η Ευρώπη είναι «πολύ αργή», κατέληξε ο Μακρόν. Και τόνισε ότι η Γαλλία θα υιοθετήσει εφεξής μια «στρατηγική της Παναγίας των Παρισίων» αναφερόμενος στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας σε πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά του 2019 - ένα χρονοδιάγραμμα που πολλοί ειδικοί είχαν κρίνει αρχικά μη ρεαλιστικό.
Ο Μακρόν κάλεσε, επίσης, τις ευρωπαϊκές εταιρείες να «αγοράσουν ευρωπαϊκά» και να συνεργαστούν με τοπικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και όχι με ανταγωνιστικές από τις ΗΠΑ ή την Ασία. «Κοιτάξτε, [οι εταιρείες] στην Αμερική ή στην Κίνα ή στην Ινδία, αν [έχουν] μια πολύ καλή εγχώρια, αυτήν προτιμούν», υπογράμμισε.