Τα διεθνή ΜΜΕ φαίνεται ότι συμφωνούν πως την κύρια ευθύνη για την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση φέρει ο ίδιος ο Μακρόν, ενώ πολλοί σχολιαστές βλέπουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ως μεγάλη νικήτρια της αναμέτρησης.
Ο Μακρόν αντιμέτωπος με «το φάσμα μιας θνησιγενούς πενταετούς θητείας», τιτλοφορεί άρθρο γνώμης της η γαλλική Le Figaro.
Η εφημερίδα επιρρίπτει σημαντικά λάθη στους «Μακρονιστές» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σημειώνοντας ότι ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών είναι ένας αντεστραμμένος καθρέφτης της προεδρικής αναμέτρησης και λειτούργησε ως «δημοψήφισμα κατά του Μακρόν».
Η Le Monde βλέπει τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση αντιμέτωπη με μια «άνευ προηγουμένου κατάσταση». Όπως αναφέρει, η έκβαση της κάλπης ήταν «σοβαρό πολιτικό πισωγύρισμα» για τον Μακρόν.
«Η χώρα μας είναι πλέον ακυβέρνητη από σήμερα το πρωί και ουδείς θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος μ’ αυτό», σχολιάζει η εφημερίδα Les Dernieres Nouvelles d’ Alsace. «Αν η πολιτική στη Γαλλία είναι ακόμη μια πολεμική τέχνη όπου η καταστροφή είναι σημαντικότερη από την οικοδόμηση, τότε τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι χρόνια ενός απόλυτου, τοξικού αδιεξόδου».
Το BBC βλέπει τον Μακρόν ως «τιμωρημένο και σοβαρά αποδυναμωμένο ηγέτη» και σε ανάλυσή του χαρακτηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο «αρχιτέκτονα των προβλημάτων του», ανοίγοντας ήδη την κουβέντα για το ποιος θα τον διαδεχθεί στο Ελιζέ σε πέντε χρόνια, καθώς ο Μακρόν δεν μπορεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.
Για τον Μακρόν, το αποτέλεσμα είναι πισωγύρισμα, «ειδική από τη στιγμή που επιχείρησε να δραματοποιήσει την κατάσταση την περασμένη εβδομάδα», γράφουν οι Times. «Ο Μακρόν περιέγραψε τους αντιπάλους του ως επικίνδυνους εξτρεμιστές και απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να του δώσουν μια ''συμπαγή πλειοψηφία'' στην αρχή της δεύτερης θητείας του, επειδή ''τίποτε δεν θα ήταν χειρότερο από το να προστεθεί η γαλλική στην παγκόσμια αναταραχή''».
Αλλά και η ισπανική El Pais σχολίασε την εκλογική ήττα του Μακρόν: «Την τελευταία πενταετία η συγκέντρωση της εξουσίας στο μέγαρο του Ελιζέ έβαζε φρένο στο ρόλο του Κοινοβουλίου. Αλλά η γενική δυσαρέσκεια βρήκε διέξοδο έκφρασης στους δρόμους ή σε κόμματα και υποψηφίους που αμφισβητούν το σύστημα από τα δεξιά και αριστερά άκρα. Ο Μακρόν τώρα θα πρέπει να συντονιστεί με άλλες δυνάμεις και να βγει από το Ελιζέ, να κυβερνά πιο κάθετα και να ακούει περισσότερο τους πολίτες», σημειώνει.
«Η Γαλλία “ακυβέρνητη”: οι μακρονιστές σοκαρισμένοι συμβιβάζονται με τον θρίαμβο της Λεπέν», γράφει η ιταλική La Repubblica.
«Γαλλία, καταρρέει ο Μακρόν, χωρίς πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Η Λεπέν περνά από τις 8 στις 89 έδρες», αναφέρει η Corriere della Sera, σημειώνοντας σε άλλο άρθρο της ότι «Ο ''Τσάβεζ'' της Γαλλίας, Μελανσόν, στριμώχνει στη γωνία τον κεντρώο πρόεδρο».
«Το πάρτι τέλειωσε - Η Γαλλία ψήφισε κι ο Μακρόν τιμωρήθηκε», αναφέρει ο Spiegel, χαρακτηρίζοντας μεγάλη νικήτρια των βουλευτικών εκλογών την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.
«Η εξουσία του Εμανουέλ Μακρόν καταρρέει», σχολιάζει η Berliner Tageszeitung. «Η κατάρρευσή της συμμαχίας του είναι ένα οδυνηρό χαστούκι στο πρόσωπο, η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας ένα σοκ για τον Μακρόν», συμπληρώνει. Για πλήγμα κατά του Μακρόν κάνει λόγο και η Sueddeutsche Zeitung: «οι βουλευτικές εκλογές μετετράπησαν σε εργαλείο τιμωρίας του μη δημοφιλούς ανθρώπου στην κορυφή», σχολιάζει. «Ο ριζοσπαστισμός των ψηφοφόρων πιθανώς θα ενθαρρυνθεί από την προσπάθεια σύμπηξης κεντρώου συνασπισμού. Κι έτσι μπορεί η αριστερά να είναι λίγο ικανοποιημένη, αλλά η Μαρίν Λεπέν μπορεί να θριαμβολογεί».
Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung βλέπει στο εκλογικό αποτέλεσμα μια «τιμωρία του στυλ του Μακρόν», ο οποίος υποχρεούται τώρα να λαμβάνει περισσότερο υπόψη του το κοινοβούλιο. Η νέα πραγματικότητα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση υπόσχεται τώρα καυτές συζητήσεις, «αλλά και μια από καιρό αργοπορημένη αναβίωση της κοινοβουλευτικής παράδοσης στη Γαλλία».
«Σπάνια βουλευτικές εκλογές ταρακούνησαν τόσο τη Γαλλία» λέει η Zeit, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη έκπληξη της εκλογικής βραδιάς ήταν ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κατάφερε σχεδόν να δεκαπλασιάσει τη δύναμη του στο κοινοβούλιο, ενώ ο μεγάλος χαμένος είναι ο Μακρόν, ο οποίος για μεγάλο διάστημα δεν διεξήγαγε κανονική εκλογική καμπάνια, κάποιες φορές κοιτάζοντας προς τα αριστερά και άλλες προς τα δεξιά και τώρα υποχρεώνεται να συνεργαστεί.