Συνεχίζοντας τις κινήσεις του γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν συλλέγει αποδείξεις για «εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους».
Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία «συλλέγει αποδείξεις» για τα «εγκλήματα πολέμου» από πλευράς των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, όπου βιαιοπραγίες κατά αμάχων αποδίδονται στη Μόσχα, η οποία με τη σειρά της τις αρνείται.
«Ακόμη και λαμβάνοντας τις μέγιστες προφυλάξεις που οφείλω να λάβω» ως αρχηγός κράτους, «μπορώ να πω ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους», δήλωσε ο Εμ. Μακρόν, συμπληρώνοντας ότι Γάλλοι εμπειρογνώμονες -στρατιωτικοί και δικαστικοί- εστάλησαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στις έρευνες.
Μακρόν: «Αποτρόπαιη επίθεση στον σταθμό του Κραματόρσκ
Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε μέσω του Twitter την «αποτρόπαιη επίθεση» που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
«Οι Ουκρανοί πολίτες φεύγουν για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Τα όπλα τους; Καροτσάκια, λούτρινα, βαλίτσες. Σήμερα το πρωί, στον σταθμό του Κραματόρσκ, οι οικογένειες που θα έφευγαν βίωσαν τον τρόμο. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Αποτρόπαιο» έγραψε ο Μακρόν.
Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν από την πυραυλική επίθεση στον σταθμό του Κραματόρσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.
«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα του Κραματόρσκ, της Μπούτσα, της Μαριούπολης, του Χαρκόβου: παντού στην Ουκρανία, στηρίζουμε τις έρευνες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σκεφτόμαστε τις οικογένειες που συνεχίζουν να φεύγουν, θα τις φιλοξενήσουμε στην Ένωσή μας, την Ένωση της ειρήνης», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Ως Ευρωπαίοι, επιβάλλουμε νέες κυρώσεις. Και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία σε ανθρωπιστικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο», υπογράμμισε καταληκτικά ο Γάλλος πρόεδρος στην ανάρτησή του.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Parisien ο Μακρόν εξέφρασε επίσης τη λύση του για την «κατηγορηματική άρνηση» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη που είχαν προτείνει η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία.