Κυνηγοί θησαυρού βάλτε τα φτυάρια σας στην άκρη καθώς το μακροβιότερο κυνήγι στον κόσμο φαίνεται ότι έφτασε στο τέλος του, μετά την ανακοίνωση πως το θαμμένο αγαλματίδιο μιας χρυσής κουκουβάγιας στη Γαλλία, βρέθηκε επιτέλους μετά από 31 χρόνια.
«Επιβεβαιώνουμε ότι το αντίγραφο της χρυσής κουκουβάγιας ανασύρθηκε χθες το βράδυ και ότι ταυτόχρονα έχει σταλεί λύση στο ηλεκτρονικό σύστημα επαλήθευσης» αναφέρεται σε ανάρτηση που δημοσιεύτηκε το πρωί της Πέμπτης στην επίσημη γραμμή συνομιλίας του κυνηγιού. «Επομένως, δεν έχει νόημα να ταξιδεύετε για να σκάψετε σε οποιοδήποτε μέρος πιστεύετε ότι μπορεί να βρίσκεται η κρύπτη».
Το μήνυμα αναρτήθηκε από τον Μισέλ Μπέκερ, ο οποίος εικονογράφησε το αρχικό βιβλίο Chouette d'Or (χρυσή κουκουβάγια) και φιλοτέχνησε το θαμμένο αγαλματίδιο το 1993. Δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία ή τον κυνηγό που κατάφερε να το βρει.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο κυνήγι του θησαυρού
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στην έρευνα, η οποία έχει δημιουργήσει μια τεράστια δευτερογενή βιβλιογραφία σε βιβλία, φυλλάδια και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
Όλοι οι κυνηγοί θησαυρών έχουν ακολουθήσει 11 περίπλοκους γρίφους που παρουσιάζονται στο πρώτο βιβλίο του δημιουργού του, Μαξ Βαλεντίν. Όταν εκείνος πέθανε το 2009, ο Μπέκερ ανέλαβε την επιχείρηση.
Τα περίπλοκα στοιχεία υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν σε ένα ακριβές σημείο κάπου στη Γαλλία, όπου κάτω από το έδαφος βρισκόταν θαμμένο ένα χάλκινο αντίγραφο της πραγματικής χρυσής κουκουβάγιας. Ο νικητής θα έπαιρνε το πολύτιμο χρυσό πρωτότυπο.
Όσο για την αξία της χρυσής κουκουβάγιας, ένα ντοκιμαντέρ για το κυνήγι του θησαυρού από το γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Canal+ ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι η αξία της κουκουβάγιας εκτιμάται σε 150.000 ευρώ.
Με ανακούφιση υποδέχτηκαν την είδηση οι κυνηγοί θησαυρού
Οι chouetteurs -όπως αποκαλούνται οι κυνηγοί θησαυρών- πάντως, υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά την είδηση πως βρέθηκε επιτέλους η κουκουβάγια. «Επιτέλους, απελευθερώθηκε» έγραψε κάποιος στην γραμμή συνομιλίας του κυνηγιού στο φόρουμ Discord.
«Δεν πίστευα ότι θα ζούσα να δω αυτή τη μέρα» έγραψε κάποιος άλλος ενώ ένας ακόμη πρόσθεσε: «Είναι σαν τον κορωνοϊό. Τόσο ωραία όταν τελειώνει».
«Περιέργως, είμαι ανακουφισμένος. Θέλω απεγνωσμένα να μάθω τώρα τις λύσεις για να δω αν ήμουν στο σωστό δρόμο» σχολιάζει κάποιος άλλος.
Ο απαράβατος κανόνας για τον εντοπισμό της χρυσής κουκουβάγιας
Ορισμένοι κυνηγοί θησαυρού πάντως παρέμειναν επιφυλακτικοί, φοβούμενοι ότι η κρύπτη μπορεί να ανακαλύφθηκε με ανιχνευτή μετάλλων. Σύμφωνα με τους κανόνες, αυτός που θα τον έβρισκε θα πρέπει να αποδείξει ότι έλυσε σωστά τα αινίγματα και δεν έπεσε τυχαία πάνω στην κουκουβάγια.
Το κυνήγι πάντως είχε και τα νομικά του προβλήματα, καθώς για μερικά χρόνια μετά τον θάνατο του Βαλεντίν, κάποιοι δεν αποδέχθηκαν τον κεντρικό ρόλο του Μπέκερ. Ο ίδιος ο Μπέκερ με τη σειρά του, αρχικά δεν γνώριζε την κατάσταση της θαμμένης κουκουβάγιας. Η λύση βρισκόταν σε έναν σφραγισμένο φάκελο στην κατοχή της οικογένειας του Βαλεντίν.
Αλλά αφού επιλύθηκαν οι νομικές δυσκολίες, ο Μπέκερ διάβασε τη λύση και ταξίδεψε στο σημείο για να εξακριβώσει ότι η κουκουβάγια βρισκόταν ακόμη εκεί.
Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει περισσότερα στοιχεία στην κοινότητα των κουκουβάγιας, προκαλώντας το ενδιαφέρον μιας νέας γενιάς chouetteurs.