Στην αντεπίθεση περνά το ίδρυμα Μάικλ Τζάκσον, έπειτα από τις αποκαλύψεις Βρετανού δημοσιογράφου πως ορισμένες από τις μαρτυρίες των δύο ανδρών, που καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον τραγουδιστή όταν ήταν παιδιά, καταρρίπτονται.
«Οι ισχυρισμοί του Σέιφτσακ πως κακοποιήθηκε σε κτίριο πριν ακόμη αυτό χτιστεί μιλούν από μόνοι τους» σημειώνουν οι δικηγόροι του ιδρύματος. Ο Μάικ Σμόλκομ, Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο οποίος το 2016 έγραψε το «Making Michael» δήλωσε ότι έχει βρει ιστορική μαρτυρία της μητέρας του Ρόμπσον (ενός εκ των φερόμενων ως θυμάτων) που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του γιου της, όπως αναφέρονται λεπτομερώς στο «Leaving Neverland».
O Σμόλκομ αποκαλύπτει επίσης πως το τρένο στο οποίο αναφέρεται ο έτερος πρωταγωνιστής του «Leaving Neverland», Σέιφτσακ, δεν λειτούργησε παρά το 1994, όταν εκείνος ήταν 16 ετών και μεταγενέστερα της περιόδου οπότε και ισχυρίζεται πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης του Τζάκσον.
«Θυμηθείτε πως πρόκειται για δύο άτομα που άσκησαν μηνύσεις ζητώντας εκατομμύρια δολάρια, αλλάζοντας τις αρχικές του καταθέσεις στις οποίες αρνούνταν κατ’ εξακολούθηση πως ο Μάικλ έκανε οτιδήποτε ανάρμοστο σε βάρος τους» συνεχίζουν από το ίδρυμα. «Πιστεύουμε πως οι κατήγοροι, ο σκηνοθέτης και το τηλεοπτικό δίκτυο HBO είχαν πάντα έναν σκοπό: τα χρήματα ή τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης» αναφέρουν τέλος οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το όνομα του Τζάκσον που απεβίωσε πριν από 10 χρόνια.
Η απάντηση του σκηνοθέτη του Ντοκιμαντέρ
Απαντώντας στα σχόλια χρηστών του Twitter, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ που απασχόλησε όσο λίγα την κοινή γνώμη, Νταν Ριντ, παραδέχεται πως η μαρτυρία με το τρένο είναι προβληματική. «Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία για την ημερομηνία του τρένου. Το λάθος τους είναι στην περίοδο που σταμάτησε η σεξουαλική κακοποίηση» έγραψε στο twitter.
Μιλώντας στο αμερικανικό NME, ο σκηνοθέτης ισχυρίστηκε πως ο Σέιφτσακ βρισκόταν στην αχανή έπαυλη του Μάικλ Τζάκσον τόσο πριν, όσο και μετά την κατασκευή του εν λόγω τρένου. «Η κατάθεση του Σέιφτσακ στην ταινία αναφέρεται σε σειρά σεξουαλικών κακοποιήσεων από τον Τζάκσον σε διάφορα μέρη και επί σειρά ετών, ως την εφηβεία του» προσθέτει ο Ριντς. Όπως μάλιστα σημειώνει, δύο φωτογραφίες του σταθμού του τρένου, όπου φέρεται να έπεσε θύμα κακοποίησης, τραβήχτηκαν από τον ίδιο τον Σέιφτσακ και παραδόθηκαν στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ.
Το ντοκιμαντέρ του Ριντ προβλήθηκε στο φεστιβάλ Sundance πριν από μερικούς μήνες, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε από την αμερικανική και τη βρετανική τηλεόραση. Οι αποκαλύψεις των δύο πρωταγωνιστών του «Leaving Neverland» προκάλεσαν σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη, με δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, ακόμη και μουσεία να μποϊκοτάρουν τον Μάικλ Τζάκσον και τη μουσική του.