Πιο οικονομικός ο φούρνος μικροκυμάτων, λένε οι Βρετανοί -Δίνουν ιδέες για μαγείρεμα - iefimerida.gr

Πιο οικονομικός ο φούρνος μικροκυμάτων, λένε οι Βρετανοί -Δίνουν ιδέες για μαγείρεμα

Το κόλπο για να ζεσταίνεται ομοιόμορφα το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων
Φούρνος μικροκυμάτων/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήπως ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε περισσότερο το φούρνο μικροκυμάτων σας αντί του παραδοσιακού φούρνου;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνται πώς θα βγει ο χειμώνας, καθώς οι τιμές της ενέργειας καταγράφουν καθημερινά σχεδόν νέα ρεκόρ. Μια λύση που δεν έχουν σκεφτεί πολλοί, είναι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων αντί της κουζίνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί μέχρι σήμερα, να χρησιμοποιούσατε τη συγκεκριμένη συσκευή μόνο για να ζεσταίνετε τα γεύματά σας ή για να ξεπαγώνετε γρήγορα κάποια τρόφιμα. Αλλά με το κόστος της ενέργειας να φθάνει σε πρωτόγνωρα ύψη, ίσως ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε συχνότερα τα μικροκύματα. Τουλάχιστον, αυτό φαίνεται πως θα κάνουν οι Βρετανοί.

H Ofgem, ο ρυθμιστής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα υπάρξει αύξηση 80% στο ανώτατο όριο τιμών, με τους ετήσιους λογαριασμούς ενός μέσου νοικοκυριού από τις 1.971 λίρες που ήταν μέχρι σήμερα, στις 3.549 λίρες από την 1η Οκτωβρίου, με περαιτέρω προσαρμογές στις 31 Δεκεμβρίου.

Έρευνα: Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ο οικονομικότερος τρόπος μαγειρέματος

Αναζητώντας λοιπόν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, η βρετανική ενεργειακή εταιρεία Utilita διεξήγαγε μια έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι ο φθηνότερος τρόπος μαγειρέματος. Οι ερευνητές υπολόγισαν την ενεργειακή κατανάλωση 83 συσκευών και συνέκριναν το κόστος λειτουργίας με τη φθηνότερη εναλλακτική λύση.

Για παράδειγμά, μιλώντας πάντα για τη Βρετανία, διότι οι τιμές της κιλοβατώρας διαφέρουν από αυτές της Ελλάδας, η έρευνα διαπίστωσε πως η πιο ενεργοβόρα συσκευή μαγειρέματος είναι ο ηλεκτρικός φούρνος, η λειτουργία του οποίου κοστίζει συνήθως 87 πένες την ημέρα ή 316 λίρες ετησίως, με βάση μια εκτιμώμενη ημερήσια χρήση 43 λεπτών. Εάν όμως κάποιος Βρετανός χρησιμοποιήσει το φούρνο μικροκυμάτων, το ημερήσιο κόστος του είναι μόλις 8 πένες ή 30 λίρες ετησίως. Η διαφορά λοιπόν είναι μεγάλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, η uSwitch, μια υπηρεσία σύγκρισης τιμών, δημοσίευσε και κάποια παραδείγματα, τα οποία δείχνουν τη διαφορά. Όπως ανέφερε η υπηρεσία, για να το μαγείρεμα μιας ψητής πατάτας στο φούρνο, κοστίζει στους Βρετανούς περίπου 27 πένες, ενώ στο φούρνο μικροκυμάτων, το κόστος πέφτει στις 3 πένες. Το μαγείρεμα μπρόκολου στον φούρνο μικροκυμάτων κοστίζει μία πένα σε αντίθεση με τις 6 πένες που πρέπει να πληρώσουν οι Βρετανοί για το μαγείρεμα στις εστίες της κουζίνας.

Κι αν νομίζατε ότι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων για το μαγείρεμα, μπορεί να αλλοιώνει τη γεύση των φαγητών ή να μην είναι και τόσο καλό, ακόμη και ο διάσημος σεφ Τομ Μπράουν, βραβευμένος με αστέρι Michelin, είναι φαν, αποκαλύπτοντας πως χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη συσκευή για να μαγειρέψει ορισμένα πιάτα. «Υπάρχουν πολλά φαγητά που είναι εξαιρετικά όταν γίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων» δήλωσε στους Times του Λονδίνου. «Ένα κέικ -αφρός γίνεται πολύ νόστιμο στα μικροκύματα, οπότε νομίζω πως το σνομπάρισμα της συγκεκριμένης συσκευής είναι κάπως παλιομοδίτικος» ανέφερε στην εφημερίδα.

Ποια είναι τα καλύτερα πιάτα που μπορείτε να κάνετε σε έναν φούρνο μικροκυμάτων;

Λαχανικά
Το μαγείρεμα λαχανικών σε φούρνο μικροκυμάτων σε συσκευασία κενού αέρος είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους κατανάλωσής τους, καθώς και ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί πως μαγειρεύονται ομοιόμορφα, σύμφωνα με τον σεφ Τζόνι Μαρς, προσωπικός σεφ ποδοσφαιριστών της Premier League.

Για την προετοιμασία των γευμάτων, συνιστά την αγορά μιας συσκευής κενού αέρος και την τοποθέτηση όλων των ωμών λαχανικών σας – για παράδειγμα καρότα, μπρόκολα ή και φασόλια, κομμένα σε φέτες – για τα γεύματα της εβδομάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να βάλετε τη σακούλα στο φούρνο μικροκυμάτων και 1,5 λεπτό μετά, το γεύμα σας – ή έστω τα λαχανικά σας που θα το συνοδεύουν – θα είναι έτοιμα.

Ψητές πατάτες στο φούρνο μικροκυμάτων
Ψητές πατάτες στο φούρνο μικροκυμάτων

Αν πάλι δεν μπορείτε να προμηθευτείτε συσκευασίες κενού αέρος, μπορείτε επίσης να βάλετε λαχανικά στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε ένα μπολ με λίγο νερό. Οι πατάτες με τη φλούδα (Jacked Potatoes), για παράδειγμα, ένα από τα πιο δημοφιλή γεύματα μικροκυμάτων, χρειάζονται μόλις 10 λεπτά για να μαγειρευτούν σε φούρνο μικροκυμάτων σε σύγκριση με τα 90 λεπτά σε φούρνο. Απλά τρυπήστε τις πρώτα με ένα πιρούνι και προσθέστε ότι γαρνιτούρα θέλετε μετά το μαγείρεμά τους.

Κρέας, ψάρια και αυγά
Το ψάρι μαγειρεύεται «εξαιρετικά καλά» στο φούρνο μικροκυμάτων, σύμφωνα με το συγγραφέα του «Microwave Mug Meals» Τέο Μιχαήλ. Αν το καλύψετε με μία μεμβράνη ή ένα πιάτο, το ψάρι θα αχνίσει μόνο του, και θα βγει «ζουμερό, μαλακό και τέλεια μαγειρεμένο σε δύο λεπτά» όπως λέει ο σεφ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κρέας είναι λίγο πιο δύσκολο. Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι γενικά καλύτεροι για μαγείρεμα στον ατμό – αν θέλετε κάτι τραγανό ή καραμελωμένο – ή για παράδειγμα να ροδίσετε το κρέας, μην περιμένετε να το πετύχετε. Πάντως, ο Μιχαήλ βάζει μια κουταλιά Marmite, ένα άλειμμα από εκχύλισμα μαγιάς, για να ανακτήσει τη χαμένη γεύση.

Το κρέας είναι λίγο πιο δύσκολο. Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι γενικά οι καλύτεροι για το μαγείρεμα στον ατμό- το να κάνετε κάτι τραγανό ή καραμελωμένο - για παράδειγμα να ροδίζετε το κρέας - δεν λειτουργεί πραγματικά, αν και η κορυφαία συμβουλή του Michaels είναι να προσθέσετε μια κουταλιά Marmite για να ανακτήσετε τη χαμένη γεύση.

Η ομελέτα είναι ένα από τα αγαπημένα του, λέει ο σεφ. Απλώς φροντίστε να τα βγάλετε από το φούρνο μικροκυμάτων πριν μαγειρευτούν πλήρως για να μην γίνουν λαστιχένια. Συνιστά να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα στο τέλος για να γίνουν πιο κρεμώδη.

Κέικ
Μα είναι δυνατόν να φτιάξετε κέικ στο φούρνο μικροκυμάτων; Κι όμως, ναι. Μπορείτε να κάνετε ένα αξιοπρεπές σπογγώδες κέικ στα μικροκύματα, με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούνται και στην εκδοχή για τον φούρνο- αν και με διαφορετικές μετρήσεις. Οι συνταγές ποικίλλουν, αν και όλες τονίζουν την ανάγκη για ένα μπολ ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων – μια μεταλλική φόρμα για κέικ θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά. Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε το γάλα (εμποδίζει να γίνει υγρό) και να χρησιμοποιήστε βούτυρο και αυγά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ