Η υπουργός Γεωργίας της Μεγάλης Βρετανίας, Βικτόρια Πρέντις, ζήτησε να διεξαχθεί άμεση έρευνα για τις καταγγελίες πως η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Το διάστημα αυτό, μάλιστα, είδαν αρκετές φορές το φως της δημοσιότητας αναφορές πως η Ρωσία έκλεψε σιτηρά από την Ουκρανία, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Παρόλα αυτά, η Μόσχα έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.
Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο, έχουν αποκλειστεί μετά την εισβολή, με περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να παραμένουν εγκλωβισμένα στη χώρα.
Η υπουργός Γεωργίας της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε την Τρίτη (7/6),σε διάσκεψη του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) που έγινε στο Λονδίνο, ότι άκουσε από πρώτο χέρι τις καταγγελίες για κλοπή σιτηρών από τη Ρωσία από πηγές στη περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας αυτές ως πολύ σοβαρές.
Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια όπως η Οδησσός. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την άρση των δυτικών κυρώσεων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.
Η Τουρκία πιέζει επίσης για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για ένα σχέδιο για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, αν και οι προοπτικές για μια συμφωνία φαίνονται αμυδρές, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων.
Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τις προμήθειες τροφίμων. Η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στις νάρκες που έχουν τοποθετήσει ουκρανικές δυνάμεις στα χωρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Το Κίεβο κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία στέλνει κλεμμένα σιτηρά στην Τουρκία από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι έστειλε 100.000 τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στη Συρία.
Ο υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Τάρας Κάτσκα, δήλωσε στη διάσκεψη ότι η φήμη των ρωσικών εταιρειών θα πληγεί για χρόνια από τις προσπάθειές τους να εμπορεύονται κλεμμένα σιτηρά.
Έτσι, ο πόλεμος επεκτείνεται και στον τομέα των σιτηρών. Μένει να φανεί πού και πώς θα βρεθεί μια άκρη σε αυτήν την υπόθεση, η οποία προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.