Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε πως η χώρα του έχει αρχίσει να παραλαμβάνει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, μερικά από τα οποία είναι, όπως δήλωσε, τρεις φορές πιο ισχυρά από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ το 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Η ανάπτυξη αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα μεταφέρει τέτοιες πυρηνικές κεφαλές -μικρότερου βεληνεκούς λιγότερο ισχυρά πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν σε πεδίο μάχης- έξω από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η κίνηση αυτή παρακολουθείται στενά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, καθώς και από την Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Λουκασένκο: «Τρεις φορές πιο ισχυρές από αυτές που έριξαν σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι αυτές που παραλάβαμε από τη Ρωσία»
«Έχουμε πυραύλους και βόμβες που λάβαμε από τη Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1, η οποία μεταδόθηκε από το κανάλι του λευκορωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Belta στην εφαρμογή Telegram.
«Οι βόμβες είναι τρεις φορές πιο ισχυρές απ' αυτές που έριξαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι», πρόσθεσε.
Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, πως τα πυρηνικά όπλα θα αναπτυχθούν «μέσα σε μερικές ημέρες» στο έδαφος της Λευκορωσίας και πως διαθέτει τις εγκαταστάσεις για να εγκαταστήσει και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, αν ποτέ χρειαστεί.
Ο Πούτιν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η Ρωσία, η οποία θα διατηρήσει τον έλεγχο των τακτικών πυρηνικών όπλων που θα αναπτύξει στη Λευκορωσία, θα αρχίσει να τα αναπτύσσει αφού ετοιμασθούν ειδικές εγκαταστάσεις για την αποθήκευσή τους.
Ο Λουκασένκο είπε στην ίδια συνέντευξη στη ρωσική κρατική τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, πως η χώρα του έχει πολυάριθμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών, οι οποίες έχουν απομείνει από τη σοβιετική εποχή, και έχει ανακαινίσει πέντε ή έξι απ' αυτές.
Ο Λουκασένκο, ο οποίος επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η χώρα του από τις ρωσικές δυνάμεις που επιτέθηκαν στην Ουκρανία στο πλαίσιο αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της, έχει δηλώσει πως η ανάπτυξη αυτών των πυρηνικών όπλων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θα ήθελαν ενδεχομένως να επιτεθούν στη Λευκορωσία.
Η Λευκορωσία συνορεύει με τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ: τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ