Έκκληση σε Ρωσία και Ουκρανία να τερματίσουν τον πόλεμο απηύθυνε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς συνεχίζεται η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ.
Η έκκληση του προέδρου της Λευκορωσίας και συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Λουκασένκο, για ειρήνευση έγινε στη διάρκεια συνέντευξης με το ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya-1 .
Αναφερόμενος στoν πόλεμο που ξεκίνησε με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ο Λουκασένκο είπε: «Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ας τερματίσουμε αυτή τη συμπλοκή».
«Ούτε ο ουκρανικός λαός, ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Λευκορώσοι τη χρειάζονται», συνέχισε στη συνέντευξη. «Αυτοί στη Δύση είναι που χρειάζονται [τον πόλεμο]. Δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτά τα γεγονότα, είναι απολύτως ταξινομημένα. Αλλά μερικές φορές μιλούν ανοιχτά — υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι λένε “ας χτυπιούνται μεταξύ τους — Ουκρανοί, Ρώσοι — ας πεθάνουν όλοι σε αυτό το καζάνι”».
Η Λευκορωσία του Λουκασένκο έχει επιτρέψει σε ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν μέσω εδαφών της στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία και πυρηνικά όπλα.
Ο Λουκασένκο έστειλε δυνάμεις στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία
Ο Λευκορώσος πρόεδρος απηύθυνε την έκκλησή του για ειρήνη καθώς εισέρχεται στην τρίτη της εβδομάδα η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.
Ο στρατός της Ουκρανίας ελέγχει πλέον πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους στην περιοχή αυτή. Με φόντο αυτή την επιχείρηση ο Λουκασένκο έστειλε πρόσφατα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία για να «σταματήσει μια πιθανή ουκρανική επιτυχία». Ταυτόχρονα, ισχυρίζεται ότι δεν έχει αρνητικά συναισθήματα για την Ουκρανία.
«Οι Ουκρανοί το κατάλαβαν αυτό. Μας έλεγαν συνέχεια ότι δεν θέλουν πόλεμο με την Λευκορωσία. Το κατανοούμε και λέμε ότι δεν θα σας πολεμήσουμε», είπε ο Λουκασένκο.
Λουκασένκο: Δεν θέλουμε πόλεμο με το ΝΑΤΟ
Και υποστήριξε ότι η χώρα του και η Ρωσία δεν ενδιαφέρονται για επέκταση της γραμμής του μετώπου.
«Ολόκληρη η μεθοριακή γραμμή είναι 1.200 χλμ. Το βορειανατολικό μέτωπο τώρα είναι 1.000 χλμ. Είμαστε έτοιμοι για διεύρυνσή του; Όχι. Και το Κουρσκ το έδειξε αυτό. Δεν θέλουμε κλιμάκωση και δεν θέλουμε πόλεμε με ολόκληρο το ΝΑΤΟ. Δεν το θέλουμε αυτό».
Ο Πούτιν, πάντως, είπε την Δευτέρα ότι δεν έχουν νόημα συνομιλίες με την Ουκρανία μετά την επίθεσή της στην περιφέρεια του Κουρσκ.
«Για τι είδους διαπραγματεύσεις μπορούμε να μιλήσουμε με ανθρώπους που επιτίθενται αδιακρίτως στον άμαχο πληθυσμό, στις αστικές υποδομές ή προσπαθούν να δημιουργήσουν απειλές για τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας; Τι μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους;», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια έκτακτης κυβερνητικής συνεδρίασης στη Ρωσία τη Δευτέρα.
Η Μόσχα έχει πει ότι οι όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στην παραχώρηση από την Ουκρανία εδαφών που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο της επικράτειάς της - μεγάλο μέρος των οποίων τελούν ήδη υπό ρωσική κατοχή.
Το Κίεβο λέει ότι θα μετείχε σε διαπραγματεύσεις υπό τον όρο ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα γίνουν πλήρως σεβαστά.
Τα σχόλια του Λουκασένκο έρχονται καθώς ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο στρατός της Ουκρανίας ελέγχει πλήρως τη Σούντζα, τη μεγαλύτερη ρωσική πόλη που έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Κιέβου από την έναρξη της διασυνοριακής εισβολής τους.