Η επίτροπος για την παιδική ηλικία στην Αγγλία εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της μπροστά στο εύρος που έχει πάρει η καταφυγή από την αστυνομία στο γδύσιμο παιδιών για να υποβάλλονται σε σωματικές έρευνες: κατέγραψε 650 τέτοια περιστατικά σε δύο χρόνια, στη μεγάλη πλειονότητά τους σε βάρος μαύρων εφήβων.
Μετά τον σάλο που ξεσήκωσε η σωματική έρευνα την οποία υπέστη το 2020 15χρονη μαύρη έφηβη, η «Children’s Commissioner» Ρέιτσελ ντε Σόουζα, αρμόδια για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, απαίτησε από τη Σκότλαντ Γιαρντ να της υποβάλει στατιστικές για το θέμα.
Τα στατιστικά των σωματικών ελέγχων
Μεταξύ του 2018 και του 2020, περίπου 650 νέοι και νέες, από 10 ως 17 ετών, υποβλήθηκαν σε αυτό το είδος σωματικών ερευνών, σύμφωνα με τους αριθμούς που αποκάλυψε σήμερα. Το 58% εξ αυτών περιγράφτηκε από τους αστυνομικούς με τον όρο μαύροι· πάνω από το 95% ήταν αγόρια.
Στο 23% των περιπτώσεων, οι σωματικές έρευνες έγιναν χωρίς παρουσία τρίτου ενηλίκου, παρότι αυτό είναι προϋπόθεση δυνάμει του νόμου, εξαιρουμένων μόνο εκτάκτων καταστάσεων.
Οι μισές και πλέον από τις έρευνες αυτές έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία δίωξη, κάτι που οδήγησε την επίτροπο να εκτιμήσει ότι πιθανόν δεν ήταν «ούτε δικαιολογημένες, ούτε απαραίτητες σε όλες τις περιπτώσεις».
Βαθύ σοκ για τα παιδιά και τραυματική εμπειρία
Η Ρέιτσελ ντε Σόουζα τόνισε πως της προκάλεσε «βαθύ σοκ» ο «αριθμός των παιδιών που υποβάλλονται κάθε χρόνο» σε αυτή την «τραυματική» εμπειρία και είναι «ανήσυχη» για τη φυλετική διάκριση που ήρθε στο φως.
Αντιδρώντας, η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε πως ήδη προχώρησε σε «έργο», προώθησε «αλλαγές», προκειμένου «τα παιδιά που υποβάλλονται σε αυτές τις πρακτικές» να τυγχάνουν «μεταχείρισης με τον προσήκοντα τρόπο και με σεβασμό».
Το ζήτημα ενέσκηψε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη σωματική έρευνα που υπέστη το 2020 μαύρη έφηβη στο ιατρείο του σχολείου της.
Την έψαξαν δύο αστυνομικίνες χωρίς παρουσία τρίτου ενηλίκου προσώπου και ενώ η νεαρή είχε περίοδο. Η έφηβη, που υποτίθεται πως είχε πάνω της κρυμμένη κάνναβη, είπε πως υπέστη βαθύ ψυχικό τραύμα από αυτή τη μεταχείριση. Η υπόθεση πυροδότησε διαδηλώσεις.
Έκθεση των υπηρεσιών για την προστασία της παιδικής ηλικίας συμπέρανε τον Μάρτιο πως η σωματική έρευνα αυτή δεν έπρεπε να είχε γίνει «ποτέ» και ότι «ο ρατσισμός», ηθελημένος ή μη, «κατά τα φαινόμενα ήταν παράγοντας που επηρέασε την απόφαση» να γίνει.
Η αστυνομία του Λονδίνου συνταράχθηκε το τελευταίο διάστημα από αλληλουχία σκανδάλων, που προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή της η αρχηγός της Κρέσιντα Ντικ, που αντικαταστάθηκε από τον πρώην αρχηγό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τον Μαρκ Ρόουλι.