Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας πίεσε σήμερα, από την Ταϊπέι που πραγματοποιεί επίσκεψη, τον διάδοχό της Ρίσι Σούνακ να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση έναντι της Κίνας σε θέματα όπως η Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας το νησί παράδειγμα «διαρκούς απόρριψης του ολοκληρωτισμού».
Η Τρας, που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Ταϊβάν, επέκρινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τον Σούνακ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις ότι είναι πολύ χαλαρές έναντι της Κίνας.
Η Συντηρητική, που παρέμεινε στην πρωθυπουργία της Βρετανίας λιγότερες από 50 ημέρες και εξακολουθεί να είναι βουλεύτρια, ζήτησε από τον διάδοχό της να σεβαστεί την προεκλογική του δέσμευση και να χαρακτηρίσει το Πεκίνο στρατηγική «απειλή» για τη Βρετανία.
Επίσης ζήτησε να κλείσουν «αμέσως» τα παραρτήματα του Ινστιτούτου Κουμφούκιος στη Βρετανία, τα οποία ελέγχονται από το Πεκίνο, και να αντικατασταθούν από πολιτιστικά κέντρα τα οποία θα διαχειρίζονται άνθρωποι από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.
Επικρίνει Σούνακ και Δύση η Τρας για την Κίνα - «Δεν μπορείτε να πιστεύετε ούτε μια λέξη από αυτά που λένε»
Η Τρας επέκρινε τον Σούνακ, αλλά και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, ότι «επιμένουν στην ιδέα πως μπορούν να συνεργαστούν με την Κίνα σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, σαν να είναι όλα καλά». «Αλλά χωρίς ελευθερία και δημοκρατία, δεν υπάρχει τίποτα άλλο (…) Δεν μπορείτε να πιστεύετε ούτε μία λέξη από αυτά που λένε», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την Τρας, είναι «απολύτως ξεκάθαρο» ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «φιλοδοξεί να καταλάβει την Ταϊβάν».
«Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό και δεν γνωρίζουμε πώς», συνέχισε. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, εμείς που πιστεύουμε στην ελευθερία και τη δημοκρατία, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ταϊβάν θα είναι όσο πιο προστατευμένη γίνεται και ότι η κινεζική κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις αν προσπαθήσει να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία», υπογράμμισε η Τρας.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία του, που δεν έχει ακόμη επανενωθεί με την υπόλοιπη χώρα μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου του 1979.
Η Κίνα καταδίκασε έντονα την επίσκεψη της Τρας στην Ταϊβάν. Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο τη χαρακτήρισε «επικίνδυνο πολιτικό θέαμα το οποίο μόνο θα βλάψει τη Βρετανία».
«Η Τρας και οι όμοιοί της συμμαχούν με τις αποσχιστικές δυνάμεις (…) για να προκαλέσουν μια σύγκρουση και μια κλιμάκωση της έντασης στο στενό της Ταϊβάν», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας σε ανακοίνωση.
«Το χειρότερο παράδειγμα διπλωματίας του Instagram» χαρακτηρίζει την επίσκεψη Τρας στην Ταϊβάν το Λονδίνο
Μετά την παραίτησή της από την πρωθυπουργία, αφού βύθισε τη Βρετανία σε οικονομική και δημοσιονομική αβεβαιότητα, η Τρας έχει πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό: στο Τόκιο, την Ουάσινγκτον και την Κοπεγχάγη.
Η επίσκεψή της στην Ταϊβάν είναι «το χειρότερο παράδειγμα διπλωματίας του Instagram», κατήγγειλε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων Αλίσια Κερς στην εφημερίδα Guardian, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδεινώσει τα προβλήματα του νησιού.
Η Τρας υπερασπίστηκε την επίσκεψή της, εξηγώντας ότι δέχθηκε πρόσκληση από την κυβέρνηση της Ταϊβάν και τονίζοντας ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να ορίζει «ποιος επισκέπτεται οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ