Την πρώτη της νύχτα στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα περάσει απόψε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας.
Μιλώντας για λιγότερο από πέντε λεπτά από το βήμα της Ντάουνινγκ Στριτ, η Λιζ Τρας δεσμεύθηκε να μετατρέψει τη Βρετανία σε ένα «φιλόδοξο έθνος» και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που κρατούν τη χώρα πίσω.
«Θα μεταμορφώσουμε τη Βρετανία σε ένα φιλόδοξο έθνος, με υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ασφαλείς δρόμους και ευκαιρίες για όλους όσοι το αξίζουν. Θα αναλάβω δράση σήμερα και θα ενεργώ κάθε μέρα μέχρι να το πραγματοποιήσω», επισήμανε η 56η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο σύζυγός της, Hugh O'Leary, συνόδευσε τη Λιζ Τρας στην πρώτη της είσοδο στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργό, με τους δύο τους να μπαίνουν χαμογελαστοί και να χαιρετούν το προσωπικό της πρωθυπουργικής κατοικίας, που τους υποδέχθηκε με θέρμη.
Οι προτεραιότητες της Τρας για τη διακυβέρνηση της Βρετανίας
Αμεση προτεραιότητα για τη νέα πρωθυπουργό είναι η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω φοροελαφρύνσεων και μεταρρυθμίσεων.
Εστιάζοντας στο μήνυμα που είχε τεθεί στο επίκεντρο της εκστρατείας της για την ηγεσία, η Λιζ Τρας είπε: «Θα μειώσω τους φόρους για να ανταμείψω τη σκληρή δουλειά και να ενισχύσω την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που καθοδηγούνται από τις επιχειρήσεις».
Ως δεύτερη προτεραιότητά της, η Τρας έθεσε την ενεργειακή κρίση και το σχέδιο αντιμετώπισής της. Δήλωσε ότι θα δουλέψει σκληρά για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Πούτιν, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Δεσμεύθηκε, πάντως, να αναλάβει δράση ήδη από αυτή την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τους λογαριασμούς ενέργειας και να εξασφαλίσει τον μελλοντικό ενεργειακό εφοδιασμό της Βρετανίας.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ενώ παγκοσμίως υπάρχει «αντίθετος άνεμος» από τον φρικτό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνησή της «θα υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια στο εσωτερικό χωρίς να έχουμε ασφάλεια στο εξωτερικό».
Στις προτεραιότητες της Λιζ Τρας είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Όπως και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Ρίσι Σούνακ για την ηγεσία των Συντηρητικών, η νέα πρωθυπουργός εστίασε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και όχι στα διαφαινόμενα ζητήματα γύρω από την κοινωνική φροντίδα.
Δεσμεύθηκε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού με γιατρούς και να ωφεληθούν από τις υπηρεσίες του NHS και ότι θα θέσει σταθερές βάσεις στις υπηρεσίες υγείας.
Συνοψίζοντας τις τρεις προτεραιότητες κατά την ολοκλήρωση της ομιλίας της, η Τρας είπε ότι «προσφέροντας στην οικονομία, την ενέργεια και την υγεία, θα βάλουμε το έθνος μας στον δρόμο της μακροπρόθεσμης επιτυχίας».
Παιδιά μεταναστών στη νέα κυβέρνηση της Τρας
Αίσθηση προκάλεσαν οι επιλογές της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας, για τα κορυφαία υπουργεία της κυβέρνησής της, αφού ο Μπεν Ουάλας είναι ο μόνος λευκός. Ο Ουάλας παραμένει υπουργός Άμυνας, καθώς θεωρήθηκαν επιτυχείς οι χειρισμοί του στην κρίση του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Κουάσι Κουαρτένγκ -του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν από την Γκάνα τη δεκαετία του '60- είναι ο πρώτος μαύρος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.
Ο Τζέιμς Κλέβερλι -η μητέρα του οποίου είναι από τη Σιέρα Λεόνε και ο πατέρας του Βρετανός- είναι, επίσης, ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είχε αποκαλύψει ότι υπήρξε θύμα bullying στα παιδικά του χρόνια και έχει επανειλημμένως τονίσει πως το Συντηρητικό Κόμμα οφείλει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει μαύρους ψηφοφόρους.
Η Σουέλα Μπράβερμαν -οι γονείς της οποίας μετανάστευσαν από την Κένυα και τον Μαυρίκιο πριν από έξι δεκαετίες- διαδέχεται την Πρίτι Πατέλ στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό.
Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι βρετανικές κυβερνήσεις αποτελούνταν κυρίως από λευκούς άνδρες.
Ο Ρίσι Σούνακ -του οποίοι οι γονείς κατάγονται από την Ινδία- ήταν ο προκάτοχος του Κουαρτένγκ στο υπουργείο Οικονομικών και ο αντίπαλος της Λιζ Τρας στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.
Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόλις το 1/4 των συντηρητικών μελών του βρετανικού κοινοβουλίου είναι γυναίκες και το 6% από μειονοτικά υπόβαθρα.
Οι Συντηρητικοί εξέλεξαν και τις τρεις γυναίκες πρωθυπουργούς της Βρετανίας: τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την Τερέζα Μέι και τώρα τη Λιζ Τρας.
Ο πρώτος Βρετανός βουλευτής με ασιατική καταγωγή, ο Μάντσερτζι Μποουνάγκρι, προερχόταν επίσης από το Συντηρητικό Κόμμα.