Το μέλλον της Λιζ Τρας: Λεφτά από διαλέξεις, βιβλία και βουλευτής... στα ορεινά - iefimerida.gr

Το μέλλον της Λιζ Τρας: Λεφτά από διαλέξεις, βιβλία και βουλευτής... στα ορεινά

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας
Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η θητεία της Λιζ Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ ήταν κάτι παραπάνω από σύντομη και στις 44 μέρες που διήρκεσε, κάθε άλλο παρά επιτυχημένος ήταν ο απολογισμός της.

Πρόλαβε, ωστόσο, να ζήσει δραματικές στιγμές που σημάδεψαν τη Βρετανία, από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και μια οικονομική κρίση που καταβαράθρωσε τη στερλίνα, μέχρι μια κούρσα αντοχής με ένα… μαρούλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τώρα, μετά από ενάμιση μήνα στην πρωθυπουργία, η Τρας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση της επιστροφής στα πίσω έδρανα του Κοινοβουλίου, ως απλή βουλευτής, για πρώτη φορά από το 2012.

Τουλάχιστον, όπως σημειώνει ο Guardian, η Τρας θα έχει στη διάθεσή της ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, αφού ως πρώην πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή της έναν σοφέρ και σωματοφύλακες.

Πού θα μετακομίσει τώρα η Τρας;

Αλλά με την απώλεια της δουλειάς της η Τρας χάνει και τις δύο κατοικίες που διατίθενται στον εκάστοτε πρωθυπουργό της Βρετανίας: το διαμέρισμα πάνω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ – έδρα της κυβέρνησης – και το Chequers, την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όχι ότι θα μείνει και… άστεγη, αφού διαθέτει ένα οικογενειακό σπίτι στο Θέτφορντ του Νόρφολκ κι άλλο ένα στο Γκρίνουιτς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Evening Standard.

Η Λιζ Τρας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής στο Chevenig House στο Κεντ της Αγγλίας στις 11 Οκτωβρίου
Η Λιζ Τρας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής στο Chevenig House στο Κεντ της Αγγλίας στις 11 Οκτωβρίου / Φωτογραφία: Hollie Adams/Pool Photo via AP

Αλλά ούτε για την οικονομική της κατάσταση θα πρέπει να ανησυχεί η πρώην πρωθυπουργός. Μπορεί να κράτησε για μόλις έξι εβδομάδας στα χέρια της τα ηνία της χώρας, αλλά δικαιούται ετήσια αποζημίωση 115.000 στερλινών (κάπου 132.000 ευρώ), κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς αντιπάλους και τη βρετανική κοινωνία. Σε περίπτωση πάντως που αποποιηθεί αυτού του δικαιώματος η Τρας, όπως αξίωσε ο ηγέτης των Εργατιικών σερ Κιρ Στάρμερ, μπορεί να ποντάρει και σε άλλες πηγές εσόδων εκτός της πολιτικής κονίστρας.

Διαλέξεις και βιβλία;

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί τι βήματα θα ακολουθήσει η Τρας – πιθανώς ούτε η ίδια να μην το ξέρει – αλλά δεν αποκλείεται να αποφασίσει να δίνει διαλέξεις -μια λίαν επικερδής ενασχόληση, αν κρίνουμε από τις περιπτώσεις του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, αλλά και της Τερέζα Μέι, η οποία, σύμφωνα με τους Times, κέρδισε πάνω από ένα εκατομμύριο στερλίνες για οκτώ διαλέξεις της σε τράπεζες και αμερικανικά πανεπιστήμια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένου από την άλλη ότι η Τρας, όπως άλλωστε και η Μέι, δεν φημίζεται για τη ρητορική της δεινότητα, θα μπορούσε να βγάλει ακόμη περισσότερα χρήματα ως συγγραφέας. «Οι περισσότεροι πρώην πρωθυπουργοί γράφουν τα απομνημονεύματά τους», σημείωσε στο inews o Τζάιλς Έντουαρντς, συγγραφέας του βιβλίου “The Ex Men”. «Πολλοί εξ’ αυτών το κάνουν όχι μόνον επειδή κερδίζουν πολλά χρήματα, αλλά και επειδή τους βοηθά να στοχαστούν τη ζωή τους, τι έχουν κάνει, και ενίοτε και τι θέλουν να πάρουν μαζί τους από το παρελθόν τους στην επόμενη φάση της ζωής τους», πρόσθεσε.

Όποια κι αν ήταν τα κίνητρα προκατόχων της Τρας, από οικονομικής άποψης η συγγραφή βιβλίων αποδείχθηκε λίαν επικερδής. Η «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ έβαλε στον τραπεζικό της λογαριασμό κάπου 3,5 εκατ. στερλίνες (γύρω στα 4 εκατ. ευρώ) για τα απομνημονεύματά της, ο Ντέιβιντ Κάμερον ενάμιση εκατομμύριο λίρες (περί τα 1,7 εκατ. ευρώ) και ο Τόνι Μπλερ πέντε εκατ. στερλίνες (γύρω στα 5,7 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία).

Και δεδομένου ότι η θητεία της Τρας ήταν δραματική, μπορεί τα απομνημονεύματά της να της αποφέρουν πολλά χρήματα, όπως εκτιμά η Φαρζάνα Μπάντουελ της εταιρείας Δημοσίων Σχέσων Cursor PR. «Η κοινή γνώμη εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον για πολιτικούς ηγέτες που έζησαν σε ενδιαφέροντες καιρούς. [Η Τρας] βίωσε τον θάνατο και την κηδεία της βασίλισσας, τον καταποντισμό της λίρας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου, την εκτόξευση του πληθωρισμού, μια κρίση κόστους διαβίωσης, την αύξηση των τιμών καυσίμων και τον κλυδωνισμό των συνταξιοδοτικών ταμείων», είπε στο inews.

Άλλο θέμα τώρα ποιος θα ήθελε να διαβάσει γι’ αυτό το κεφάλαιο της σύγχρονης βρετανικής πολιτικής ιστορίας, που οι περισσότεροι θα ήθελαν να ξεχάσουν, πόσω μάλλον που ένας βουλευτής των Τόρηδων σχολίασε σκωπτικά στην εφημερίδα ότι η Τρας θα περάσει απλώς ως μια «υποσημείωση στην Ιστορία»…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ