Ολοκληρώθηκε μετά τις 6.30 ώρα Ελλάδας (έπειτα από δύο ώρες), στο Λάνκαστερ Χάουζ, η κρίσιμη σύνοδος του Λονδίνου για την Ουκρανία.
Πρώτος έφτασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ακολουθούμενος από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ. Τον Μακρόν υποδέχθηκε ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ. Ακολούθως, έφτασαν στο Λάνκαστερ Χάουζ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, οι πρωθυπουργοί Σουηδίας και Νορβηγίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο πρόεδρος της Τσεχίας, οι πρωθυπουργοί της Δανίας και της Ολλανδίας, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αλλά και o Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Σημειώνεται ότι η σύνοδος διεξάγεται στη σκιά του καβγά Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο.
Στάρμερ: Είμαστε όλοι μαζί σας
Ανοίγοντας τη σύνοδο κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ -πλαισιωμένος από τον Μακρόν και τον Ζελένσκι- είπε απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο: «Είμαστε όλοι μαζί σας, με την Ουκρανία, για όσο χρόνο χρειαστεί».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «το να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ουκρανία δεν είναι απλώς θέμα σωστού ή λάθους. Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια κάθε έθνους εδώ και πολλών άλλων επίσης».
Ο Στάρμερ είπε, επίσης, ότι σκοπεύει να εργαστεί σε ένα σχέδιο για την Ουκρανία και «να το συζητήσει στη συνέχεια με τις ΗΠΑ».
Οι σημερινές συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο «πώς μπορούμε να επιτύχουμε δίκαιη, διαρκή ειρήνη μαζί», πρόσθεσε.
Ποιοι συμμετέχουν στη σύνοδο

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν «την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει τον ρόλο της στον τομέα της άμυνας», μπροστά στον κίνδυνο να αρθεί η στρατιωτική και πυρηνική αμερικανική ομπρέλα.
Δείτε τις αφίξεις για τη σύνοδο για την Ουκρανία
Νωρίτερα, Βρετανία, Γαλλία και Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για την εκπόνηση σχεδίου εκεχειρίας, το οποίο προτίθενται να παρουσιάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο προέκυψε μετά από συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των τεσσάρων χωρών, μετά και το θερμό επεισόδιο στο Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολόντιμιρ Ζελένσκι και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Έπειτα από συνομιλίες που είχε ο Στάρμερ με τους προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «συμφωνήσαμε η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία και ίσως μία ή δύο άλλες χώρες να συνεργαστούν με την Ουκρανία πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε το σχέδιο αυτό με τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο BBC.
Οι 3 όροι για βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία
Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα πρέπει να πληρούνται τρεις όροι προκειμένου να επιτευχθεί «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία. Αρχικά μια Ουκρανία «σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί», στη συνέχεια «ένα ευρωπαϊκό στοιχείο που θα αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας» καθώς και η «αμερικανική κάλυψη». «Αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να υπάρχουν», υπογράμμισε ο Στάρμερ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί «ο κίνδυνος» η Ρωσία να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει την ευκαιρία». «Πιστεύω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα και για τον λόγο αυτό δίνω τόσο μεγάλη σημασία στις εγγυήσεις. Πώς θα υπερασπιστούμε τη γραμμή (διαχωρισμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας), αν οριστεί μια τέτοια γραμμή» σε τυχόν μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, πρόσθεσε ο ίδιος.