Στην Αγιά Σοφιά έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια.
Ο Τούρκος πρόεδρος φορούσε μάσκα, όπως και όλοι όσοι τον συνόδευαν, και αφού γονάτισε στα ειδικά χαλιά που έχουν τοποθετηθεί, προσευχήθηκε και ο ίδιος. Φυσικά, την όλη διαδικασία μετέδιδαν σε ζωντανή σύνδεση το CNN Turk και άλλα κανάλια, με καλεσμένους που μιλούσαν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Μάλιστα, ο Ερντογάν, αφού φόρεσε το καπέλο προσευχής, διάβασε και ο ίδιος -για λίγα λεπτά- ένα απόσπασμα από το Κοράνι:
Λίγα λεπτά μετά, τέσσερις μουεζίνηδες από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγιάς Σοφιάς έψαλαν την πρώτη προσευχή έπειτα από 86 χρόνια, με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «ιστορική ημέρα» στις live συνδέσεις τους.
Ήδη από το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, για να πάρει μέρος στη «φιέστα» του Ερντογάν. Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος. Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, η πινακίδα αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί», ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν ληφθεί μέτρα, καθώς υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ θα γίνεται έλεγχος σε 11 διαφορετικά σημεία. Επίσης, οι πιστοί έχουν μαζί τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.
Συνθήματα κατά της Ελλάδας φώναζαν παρευρισκόμενοι έξω από την Αγιά Σοφιά
Πριν από την προσευχή στην Αγιά Σοφιά, ένα πλήθος πιστών που συγκεντρώθηκε έξω από τον ναό φώναζε συνθήματα κατά της Ελλάδας, κάνοντας το σήμα των «Γκρίζων Λύκων».
Η Αγιά Σοφιά έγινε ξανά τζαμί, ύστερα από 86 χρόνια
Οι πύλες της Αγιάς Σοφιάς άνοιξαν σήμερα στις 10 το πρωί, λειτουργώντας πλέον ως τζαμί, μετά από 86 χρόνια κατά τα οποία ήταν ανοιχτή ως μουσείο.
Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.
Αεροφωτογραφία με το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί για να προσευχηθεί στην Αγία Σοφία:
Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τις αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ίδιος, ήταν όνειρό του από παιδί «να απελευθερώσει την Αγιά Σοφία», γι' αυτό και ετοίμασε «φιέστα» για τη σημερινή ημέρα. Στο δάπεδο της Αγιάς Σοφιάς έχει στρωθεί τιρκουάζ χαλί, ενώ τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες έχουν καλυφθεί με διάφορα τρικ.
Από νωρίς το πρωί έξω από την Αγιά Σοφιά έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετάσχουν στη μουσουλμανική προσευχή, που ξεκινά στις 13:00.
Η Αγία Σοφία είναι έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα, μετά από 86 χρόνια, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».
Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.
Οι ετοιμασίες γίνονταν με πυρετώδεις ρυθμούς, μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αγία Σοφία, για να επιθεωρήσει τις εργασίες.
Το μαρμάρινο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα τιρκουάζ χαλιά, ενώ κουρτίνες θα καλύψουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής.
Εντός της Αγίας Σοφίας και του περιβόλου, έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες
Φωτογραφίες: AP