Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις εξελίξεις στο μεσανατολικό μετά την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου.
Oι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) συνήλθαν σε τηλεδιάσκεψη και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ. «Το Ιράν κινδυνεύει να προκαλέσει μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποιούν στο κοινό ανακοινωθέν τους».
Toπολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά την πολύωρη συνδρίασή του χωρίς να ληφθούν ή έστω να γνωστοποιηθούν επισήμως ως τώρα οι αποφάσεις του για το πώς θα απαντήσει στην ευθεία επίθεση του Ιράν.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και εν αναμονή της απόφασης του Τελ Αβίβ για το πώς θα αντιδράσει, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας όπως ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:30 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:30 ώρα Ελλάδας).
Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση του Ιράν, προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, στο μέγαρο Μαξίμου.
«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση», αναφέρει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.
Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε νέα ανάρτησή του, λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τόνισε: «Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση».
Παρακολουθήστε Live τις εξελίξεις
Τα τρία πιθανά σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ
Σύμφωνα με αναλυτές τα πιθανά σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ είναι τρία και ουσιαστικά είναι διαφορετικής κλίμακας.
Το πρώτο σενάριο, το οποίο είναι και αυτό που προσπαθεί να προωθήσει η διεθνής κοινότητα, είναι το Ισραήλ να αρκεστεί στην επιτυχία της αναχαίτισης του 99% των βλημάτων της επίθεσης. Ενδεικτικό είναι πως και ο Τζο Μπαίντεν στη συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό έκανε λόγο για νίκη. «Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις - στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του λευκού Οίκου για τη συνομιλία Μπαίντεν-Νετανιάχου. Περνώντας στο δεύτερο σενάριο ξεκινάει το πρώτο στάδιο κλιμάκωσης της κατάστασης με το Ισραήλ να απαντάει στρατιωτικά στο Ιράν με πιο πιθανούς στόχους τις ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν τα εκατοντάδες drones και τους πυραύλους.
Το τρίτο σενάριο είναι ακόμα πιο «επιθετικό»και θέλει το Ισραήλ να προχωράει παραπέρα και από τις βάσεις εκτόξευσης drones με στόχο να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο σημειώνεται πως σε περίπτωση που επιλεγεί κάποιο από τα δύο τελευταία σενάρια, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για άμεσα αντίποινα από το Ιράν. Ενδεικτικό είναι πως ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε σήμερα ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι «πιο ισχυρή» σε περίπτωση που υπάρξει «απρόσεκτη συμπεριφορά"»από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα.«Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε», δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Ραϊσί σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι «εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση».