Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ψήφισε την Τρίτη νομοθεσία που επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να επαναπροωθούν μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν παράνομα τα σύνορα, απορρίπτοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Λιθουανία, η Πολωνία και η Λετονία έχουν αναφέρει από το 2021 κάθετη αύξηση των αφίξεων μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορά της από τη Λευκορωσία. Οι τρεις αυτές χώρες και οι Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση αυτή μορφή υβριδικού πολέμου σχεδιασμένου για να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κυρώσεις που επιβάλλει στο Μινσκ.
Οι Λιθουανοί συνοριοφύλακες επαναπροωθούσαν ήδη μετανάστες βάσει ενός κυβερνητικού κανονισμού του Αυγούστου 2021, ο οποίος έχει πλέον γίνει νόμος.
Χωρίς δυνατότητα έφεσης οι μετανάστες που επαναπροωθούνται από τη Λιθουανία
«Σ' αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή: πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και χρειαζόμαστε εργαλεία γι' αυτό», δήλωσε στο κοινοβούλιο η υπουργός Εσωτερικών Άγκνε Μπιλοτάιτε.
Η νομοθεσία περιλαμβάνει προβλέψεις, βάσει των οποίων οι μετανάστες, που συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα στη χώρα, μπορούν να επαναπροωθούνται με απόφαση του τοπικού επικεφαλής των συνοριοφυλάκων, χωρίς να έχουν δυνατότητα έφεσης.
Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να ζητούν άσυλο και απαγορεύεται άνθρωποι που έχουν ζητήσει άσυλο να επαναπροωθούνται σε μέρη όπου η ζωή ή η ευημερία τους μπορεί να κινδυνεύουν.
Διεθνής Αμνηστία: Ο νόμος της Λιθουνίας μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση παροχής ασύλου σε άτομα που χρειάζονται προσταία
Επικριτές, όπως η Διεθνής Αμνηστία, υποστηρίζουν πως ο νόμος υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε άρνηση παροχής ασύλου σε ανθρώπους που χρειάζονται προστασία.
«Έχω λάβει επίμονες ανησυχητικές αναφορές για βία και άλλες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττονται σε βάρος μεταναστών, περιλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Οι επαναπροωθήσεις ενθαρρύνουν δίκτυα εγκληματιών που μεταφέρουν λαθραία τους μετανάστες, υποστηρίζει η τοπική οργάνωση για τα δικαιώματα των μεταναστών Siena.
Η Λιθουανία έχει ανεγείρει ένα φράκτη ύψους 4 μέτρων σε μήκος 550 χιλιομέτρων, από τα 690 χιλιόμετρα που είναι το συνολικό μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία, με αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή του. Σχεδόν 900 μετανάστες εισήλθαν και επαναπροωθήθηκαν φέτος, πολλοί αφού έκοψαν το φράκτη, δήλωσε εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής.