Ρώσοι και Λευκορώσοι υπήκοοι που υποβάλλουν αίτηση για άδεια διαμονής και βίζα στη Λιθουανία θα ερωτώνται από εδώ και στο εξής για τις απόψεις τους σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι πολίτες των δύο γειτονικών με τη Λιθουανία χωρών θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Λιθουανίας.
Αυτό θα έχει αποφασιστική επιρροή στην απόφαση για το αν ο/η αιτών/ουσα θα επιτρέπεται να παραμείνει στη Λιθουανία.
Αν ο ενδιαφερόμενος αρνηθεί να συμπληρώσει τη φόρμα ή δεν τη συμπληρώσει πλήρως, η αίτησή του δεν θα γίνει αποδεκτή.
Σύμφωνα με τις αρχές, πολίτες άλλων χωρών μπορούν επίσης να κληθούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.
Θα ζητηθούν λεπτομέρειες σχετικά με την εκπαίδευση, το στρατιωτικό παρελθόν, τις επιχειρηματικές σχέσεις και τις προηγούμενες δραστηριότητες των αιτούντων, εκτός από πληροφορίες σχετικά με οποιεσδήποτε σχέσεις με χώρες του ΝΑΤΟ ή μη ΕΕ.
Λιθουανία: Προσθετο μέτρο ασφαλείας το ερωτηματολόγιο
«Ένας αλλοδαπός που θέλει να έρθει στη Λιθουανία και να παραμείνει εδώ πρέπει να είναι ειλικρινής και ανοιχτός όταν συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο. Ένα τέτοιο πρόσωπο πρέπει να δείξει ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τη χώρα που το δέχεται και του επιτρέπει να παραμείνει στην επικράτειά της», δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης, Εβελίνα Γκουντζινσκάιτε.
Το ερωτηματολόγιο θα χρησιμεύσει ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, είπε.
Η Λιθουανία συνορεύει με το ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα και με τη Λευκορωσία.
Η Λιθουανία έχει μέχρι στιγμής εκδώσει 3.415 άδειες προσωρινής διαμονής και 2.769 ταξιδιωτικές θεωρήσεις σε Ρώσους το 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Για τους Λευκορώσους, τα αντίστοιχα στοιχεία είναι 22.890 και 1.961.