Ακόμη μια χώρα στην Ευρώπη ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού της για αμυντικές δαπάνες. Ο λόγος για τη Λιθουανία.
Συγκεκριμένα, τα πολιτικά κόμματα στη Λιθουανία συμφώνησαν να υποστηρίξουν μία πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών το 2022, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2,5% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).
Όπως δήλωσε σχετικά σήμερα (7/3) η πρωθυπουργός της χώρας, Ινγκρίντα Σιμονίτε, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, «αυτό θα μας δώσει τα απαραίτητα κονδύλια για αγορές, οι οποίες τώρα προωθούνται εξαιτίας της νέας κατάστασης».
Το αρχικό πλάνο της Λιθουανίας προέβλεπε αμυντικές δαπάνες 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά, τα σχέδια αναθεωρήθηκαν, δεδομένης της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Πρόσφατα, μια γειτονική στη Λιθουανία χώρα, η Πολωνία, είχε γνωστοποιήσει θα δίνει από τον ερχόμενο χρόνο το 3% του ΑΕΠ της για αμυντική ενίσχυση.
Πολωνία και Γερμανία αυξάνουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους
Έτσι, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Πολωνίας αυξάνεται στο ποσοστό αυτό από το 2,2% που είναι φέτος, όπως ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος.
«Θα υπάρξει μια τροποποίηση: 3% για τον προϋπολογισμό (της άμυνας) και αυτό ήδη από τον ερχόμενο χρόνο. Μετά θα το αυξήσουμε», δήλωσε ο Κατσίνσκι στη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι, μια άλλη γειτονική χώρα της Πολωνίας, η Γερμανία, έκανε γνωστό πριν κάποιες ημέρες πως θα ενισχύσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα με 100 δισ. ευρώ.
Ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχε τονίσει πως όποιος είδε το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίθεση στην Ουκρανία, «δεν μπορεί να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θέλει να στήσει μια ρωσική αυτοκρατορία. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε σήμερα και στο μέλλον αυτή την απειλή».
«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα για την ασφάλεια της χώρας, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία. Μιλάμε για μια μεγάλη εθνική κινητοποίηση. Χρειαζόμαστε πλοία, αεροσκάφη και ικανούς στρατιώτες και θα το κάνουμε. Αλλά αυτό κοστίζει, βέβαια, πολλά χρήματα. Θα συγκροτηθεί, όμως, ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού, το οποίο θα ενισχυθεί με 100 δισ. ευρώ», είχε συμπληρώσει σχετικά ο Σολτς.