Η Βουλή της Λιθουανίας ενέκρινε σήμερα την απαγόρευση της δημόσιας επίδειξης του γράμματος "Ζ" ως έκφραση υποστήριξης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία φέρουν εμφανώς το γράμμα "Ζ", το οποίο έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ρούχα και σε άλλες χώρες, ως σήμα υποστήριξης του πολέμου.
Επιπλέον το λιθουανικό κοινοβούλιο απαγόρευση τη χρήση της λευκής και πορτοκαλί κορδέλας του Αγίου Γεωργίου και άλλων συμβόλων που θεωρείται ότι εκφράζουν υποστήριξη στους εισβολείς.
Στο μεταξύ, η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, που θεσπίστηκε σε ένδειξη τιμής από τη Μεγάλη Αικατερίνη, απέκτησε σημασία στον ρωσόφωνο κόσμο αφότου οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία το υιοθέτησαν ως σύμβολο της υποστήριξής τους για τη Ρωσία το 2014.
Πρόστιμο 900€ για τα άτομα, έως 1500€ για επιχειρήσεις
Σε μια πρωτύτερη απαγόρευση για τη δημόσια επίδειξη σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων, η Βουλή πρόσθεσε έναν όρο για «τα σύμβολα των απολυταρχικών και αυταρχικών καθεστώτων που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ή χρησιμοποιούνται τώρα για την προώθηση της στρατιωτικής επιθετικότητας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από αυτούς».
Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης τα πρόστιμα για την παραβίαση της απαγόρευσης που θα ανέρχονται σε 900 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και θα φθάνουν τα 1.500 ευρώ για επιχειρήσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του στην Ουκρανία σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστοποίηση» της Ουκρανίας. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως ο Πούτιν εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.
Η απόφαση της Λθουανίας ακολουθεί παρόμοιες απαγορεύσεις στη Λετονία και στη Μολδαβία. Η Γερμανία σκέπτεται επίσης να επιβάλει μια απαγόρευση.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε έκκληση τον Μάρτιο για μια καθολική απαγόρευση της πολιτικής χρήσης του γράμματος "Ζ", λέγοντας ότι σημαίνει «ρωσικά εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμένες πόλεις, χιλιάδες δολοφονημένους Ουκρανούς».