Νέα δεδομένα δημιουργεί η δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν, ο οποίος έκανε λόγο για «φιλικό διακανονισμό οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα».
Μιλώντας στο Al Jazeera Mubashar TV, ο υπουργός Πετρελαίου και Αερίου της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη, Μοχάμεντ Αούν, επισήμανε πως υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες εξεύρεσης φιλικών λύσεων με χώρες, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.
Αναγνωρίζει επίσης πως οι χώρες έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και από εκεί με τον κανόνα της μέσης γραμμής να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες.
Ο υπουργός της Λιβύης επισήμανε πως υπάρχει πλέον ανά τον κόσμο ένα προχωρημένο στάδιο εκλογίκευσης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, είτε μέσω φιλικών λύσεων είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, αντί των μονομερών λύσεων.
Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο κ. Αούν είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ουάσιγκτον, όπου και συναντήθηκε με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους Τζέφρι Πάιατ, στελέχη της αμερικανικής εταιρείας ConocoPhillips, τους οποίους ενημέρωσε για το όραμα του υπουργείου του για ανάπτυξη των τομέων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι δικαστήριο στη Λιβύη με απόφασή του ανέστειλε τη συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων, η οποία υπεγράφη πέρυσι από την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης και την Άγκυρα.
Το εφετείο της Τρίπολης, το οποίο εξέδωσε την απόφαση, άφησε χώρο στην κυβέρνηση της Τρίπολης να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, τόνισε δικαστική πηγή, σύμφωνα με το Reuters.